Три хиляди фермери на протест заради двойно свалени евросубсидии

Три хиляди фермери на протест заради двойно свалени евросубсидии

Над 3000 земеделски производители от цялата страна излизат на протест в понеделник пред земеделското министерство в знак на протест срещу двойно намалените им компенсации за агроекология и срещу налагани от зам.-министъра на земеделието Васил Грудев промени в разпределянето на евросредства, които според тях облагодетелстват фирми на близки до Грудев съветници. Това съобщи в неделя Александър Атанасов, председател на Асоциацията на агроекологичните земеделски производители (ААЗП)

Според организацията, Грудев, който отговаря за Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), неправомерно и в нарушение на всички административни процедури еднолично, и въпреки категоричното несъгласие на експертите, участвали в работните групи, променя вече съгласувани наредби точно преди излизането им в Държавен вестник.

Става въпрос за поредното изменение на изтичащата ПРСР (2007-2013), което намалява от 35.50 лв./дка на 15 лв. за декар на плащаните досега компенсации за агроекологично земеделие, обяснява Атанасов. В същото време тройно се завишавали изискванията за стопаните, които ще имат право да получават пари. Така, според председателя на ААЗП, се нарушавали правата на над 20 000 български земеделски производители.

Затова фермерите излизат на протест с искане да се продължи плащането по мярката за сеитбообръщение за опазване на почвите и водите, която Грудев искал да спре в мотива, че няма пари в новата ПРСР, но според земеделците евросредства са предвидени, но всичко това се прави с цел после парите с мотива липса на интерес да се преразпределят към други сфери.

Според асоциацията се правят "нагли опити" за източване на над 200 млн. лв. по направление  за "Поддържане на местообитанията на зимуващите видове гъски и ливаден блатар в обработваемите земи с орнитологично значение“ и да се раздадат парите без никакви изисквания на съмнителни фирми, а коректните да бъдат ощетени.

Споделяне

Още от Бизнес