Три хиляди монети и 80 пушки конфискувани при акция срещу иманярството

Мащабна операция срещу престъпления с културни ценности провежда МВР. Акцията се извършва от ГДБОП и седем областни полицейски дирекции. В Ямбол "са най-впечатляващи резултатите", съобщи във вторник главният секретар на МВР Калин Георгиев, който участва в обучение за магистрати и полицаи за противодействие на трафика на културно-историческо наследство.

В Ямбол са открити над 3 000 монети. Във Велико Търново е иззета колекция от над 80 антични пушки и други артефакти. Оръжието било от османската епоха и Първата световна война. Иззети са металотърсачи.

Повече подробности се очакват по-късно през деня.

Калин Георгиев отчете, че в последната година и половина се наблюдава ръст на престъпленията с културни ценности. Организаторите често били чужденци, които подпомагали трафика зад граница. Антиките най-често се продавали чрез Интернет и незаконни аукциони.

До момента са образувани над 21 досъдебни производства, разбити са 6 организирани престъпни групи с 13 лидери и са пресечени седем канала за трафик, добави Георгиев.

Този тип престъпления води до загуба на паметници и исторически факти, а загубата на историята на една нация, води до загуба на идентичност, продължи главният секретар

Споделяне

Още от България