Три инсталации ще пакетират боклука на София

Вероятно през юни ще заработят три инсталации за пакетиране на отпадъците на София. Това съобщи в петък пред журналисти столичният кмет Стефан Софиянски след заседание на консултативния съвет към общинския съвет, на което беше обсъден въпроса.

Общо разходите за дейността на съоръженията ще възлизат на около 8 милиона лева годишно. В тази сума е включена и инвестицията, а изчисленията показват, че разходите за пакетиране на тон отпадъци ще са около 30 лева, каза още Софиянски. Разчитам, че при тръжната процедура тази цена ще падне, допълни той.

Инсталациите ще работят две-три години, докато се изгради завод за преработка на твърдите битови отпадъци. След това една от инсталациите ще остане за резерва, а другите две вероятно ще могат да се използват другаде, предположи градоначалникът.

Вече е стартирала процедура за избор на фирма, която да пакетира боклука, припомни той. Едно от поставените изисквания е при пакетирането да се използва българско фолио.

По предварителни изчисления за изграждането на завод за третиране на отпадъците ще са необходими между 60 и 120 млн. евро. Цената ще зависи от технологията за преработка на сметта. За 18 месеца могат да се изгради съоръжениято.

Процедурата за избор на инвеститор за строежа ще стартира след избора на площадка. До момента има 16 оферти за третиране на отпадъците, но те засега не са обвързани с конкретна площадка, а предлагат технологии. В предложенията цената за обработване на отпадъците, в зависимост от технологията, варира от 5 до 80 евро за тон.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?