Три кафета дневно пазят жените от рак на червата

Три кафета дневно пазят жените от рак на червата

Пиенето на три или повече чаши кафе на ден може да намали наполовина риска от рак на червата при жените, се казва в изследване на японски учени, съобщи в сряда Ройтерс.

Изследователи от токийския Национален център за рак са проучили данните на повече от 96 хиляди мъже и жени на възраст между 40 и 69 години за период от 12 години назад. Те са открили, че пиенето на кафе не намалява заболеваемостта от рак при мъжете.

Дори след елиминирането на други фактори като диети и упражнения, учените са открили, че жените, които пият над три чаши  кафе дневно намаляват наполовина риска от рак на червата, в сравнение с тези, които изобщо не употребяват кофеиновата напитка.

Изследователите, които са публикували откритието си в Международното списание за ракови болести, не са открили никаква връзка между консумацията на зелен чай и рака на червата.

“В Япония, почти всички мъже пият алкохол и мнозина от тях са и пушачи”, казва Манами Инуе от изследователския екип. “Може и да има някакъв ефект от пиенето на кафе при мъжете, но не можем да разберем, защото няма как да игнорираме тези фактори”, споделя тя.

Механизмът, според който кафето предпазва от рак, все още не е проучен. Съдържанието на кофеин може би стимулира работата на червата или се дължи на възможностите на антиоксидантите в него, допълва изследователката.

Споделяне

Още от Свят