Три компании ще инвестират 36 млн. лв. в България

Три компании ще инвестират 36 млн. лв. в България

Три компании - "Бер-Хелла Термоконтрол", "Аксидиа" и "Турбо Гарант", ще инвестират над 36 млн. лв. и ще разкрият близо 400 работни места в България. Те получиха сертификати за инвестиция по Закона за насърчаване на инвеститорите от министъра на икономиката Емил Караниколов, съобщи Министерството на икономиката.

Сертификатът на "Бер-Хелла Термоконтрол" ЕООД е за изграждане на ново производствено предприятие. Целта е разширяване на капацитета за производство на уреди за обслужване и управление на климатични инсталации. Инвестицията възлиза на над 31.6 млн. лв. Заложено е разкриването на 250 нови работни места в икономическата зона "Божурище" край София.

Вторият проект, който получи сертификат за инвеститор клас "А", е на "Турбо Гарант" ЕООД. Техният проект е за изграждане на сервизна база за ремонт на турбокомпресори. Размерът на инвестицията е над 4 млн. лв.

Първокласен сертификат получи и "Аксидиа" АД за предвижданата разработка на уеб базирани, мобилни и настолни софтуерни приложения, след които и собствен продукт- Предвидените вложения са 720 000 лв. собствени средства на дружеството. С проекта се предвижда разкриването на нови 120 работни места.

Подписани бяха и два договора за прилагане на насърчителна мярка по Закона за насърчаване на инвестиции. Те са за изграждане на пътна инфраструктура във връзка със сертифицираните проекти на "Ролпласт Груп" АД за над 10.8 млн. лв. и на "Интерлинк Груп" АД за 6.7 млн. лв.

Министерството на икономиката дава общо 813 488 лв. на Агенция "Пътна инфраструктура" за изграждане на кръгово кръстовище на бул. "Ломско шосе" в Костинброд и на общински път в индустриалната зона на община Марица, където се изпълняват проектите на двете дружества.

През тази година по Закона за насърчаване на инвестициите са сертифицирани 23 проекта на обща стойност 800 млн.лв. Те предвиждат разкриването на над 2000 нови работни места.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?