Три консорциума искат да консултират строежа на завода за смет в София

Три консорциума искат да консултират строежа на завода за смет в София

Три консорциума се състезават да консултират строежа на софийския завод за преработка на битови отпадъци, научи Mediapool във вторник. Процедурата е стартирала на 27 юли с постъпили седем оферти при почти пълна секретност. Въпреки обичайната практика, на сайта на Столична община не бе публикувана информация за предстояща процедура по Закона за обществените поръчки (ЗОП).

Няколко фирми, интересуващите се от процедурата, съобщиха пред Mediapool, че са видели обява на сайта на Европейска комисия, но твърде късно. По неофициална информация само три дни след старта на конкурса, четирима от кандидатите са се отказали и след две седмици комисията по избор на консултант ще трябва да реди класация от трима кандидата.

В рамките на процедурата като наблюдатели са привлечени представители на Националната агенция по обществени поръчки.

Оказа се, че от цялата комисия, съставена от представители на администрацията на Бойко Борисов и общински съветници, единствено зам.-кметът по екологията Мария Бояджийска е упълномощена да говори.

Пред Mediapool тя първоначално заяви, че в комисията не е бил обсъждан въпросът дали изобщо да се споменават имената на останалите в конкурса кандидати.

По думите ѝ това са три консорциума, съставени от “достатъчно сериозни компании”, но Бояджийска отказа да им спомене имената преди да се посъветва с правни експерти дали това е позволено. Минути по-късно зам.-кметът обяви пред Mediapool, че първият консорциум е съставен от компании, чиито имена звучаха като “Фейбър монсел”, “Каледониън икономикс” и “WYG International”. Във втория влизат БИФА и ТПК “България”, а третият е съставен от “Фихтнер”, “БТ инженеринг” и “Аква консулт”.

Тя подчерта, че повече информация до края на процедурата няма да бъде давана. Това трябва да се случи до “една – две седмици”. Докладът на консултанта до голяма степен ще предопредели бъдещия строител на заводът за боклук. Изборът на изпълнителя на проекта ще зависи от дадените от консултанта препоръки за най-подходящата технология за преработка на сметта и терена, на който трябва да се построи съоръжението.

Споделяне

Още по темата

Още от България