Три лекарства се изтеглят окончателно от България

Три лекарства се изтеглят окончателно от България

Продажбата на нови три лекарствени продукта у нас ще бъде преустановена. За това са предупредили компаниите производители Изпълнителната агенция по лекарствата.

Предстои да бъде спрян от продажба у нас противотуморният медикамент Cytocristin 1 mg/ml solution for injection - 1 ml, съдържащ активното вещество vincristine.

Лекарството се използва за самостоятелно или комбинирано лечение на левкемия, включително лимфоцитна левкемия, хронична лимфоцитна левкемия, остра миелогенна левкемия и бластна криза на хронична миелобластна левкемия. Той е показан също така за лечение на малигнени лимфоми, включително болестта на Ходжкин и неходжкинов лимфоми, както и мултипленна миелома.

Медикаментът се прилага още при солидни тумори, включително карцином на гърдата, дребноклетъчен бронхогенен карцином, карцином на главата и шията и сарком на меките тъкани, както и солидни тумори в детската възраст, включително сарком на Юинг, ембрионален рабдомиосарком, невробластом, тумор на Вилмс, ретинобластом и медулобластом. Използва се също така за лечение при идиопатична тромбоцитопенична пурпура.

В съобщението на ИАЛ не се посочват причините за изтеглянето на продукта и откога няма да е наличен.

Другият продукт, който ще бъде изтеглен е Ovestin 0.5 mg pessaries х 15. Продажбата му у нас ще бъде преустановена от 21 август. Лекарството се използва като хормон-заместителна терапия (ХЗТ) за лечение на атрофия на долните урогенитални пътища, обусловена от недостиг на естроген. То се използва още при пред- и следоперативно лечение при постменопаузални жени, подложени на вагинални операции, както и като спомагателно диагностично средство при съмнителна атрофична цервикална намазка.

За постоянно се преустановяват и продажбите на Bridion 100 mg / ml solution for injection 2 ml x 10, с активно вещество sugammadex. Продажбите спират от 30 септември 2017 година.

Медикаментът се използва при възстановяване от невромускулна блокада, индуцирана с рокуроний или векуроний при възрастни. Що се отнася до педиатричното му приложение, сугамадекс се препоръчва само за рутинно възстановяване от невромускулна блокада, индуцирана с рокуроний, при деца и юноши на възраст 2 до 17 години.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?