Три месеца ГЕРБ ще мисли как да побутне минимално Изборния кодекс

Управляващите още смятат, че от ОССЕ са ги похвалили

Три месеца ГЕРБ ще мисли как да побутне минимално Изборния кодекс

След двучасови дебати по критиките в доклада на ОССЕ за проведените избори за президент и местна власт у нас миналата есен, стана ясно, че от ГЕРБ смятат документа за “хвалебствен”, от опозицията - за катастрофален, а парламентът като цяло ще се старае да въведе минимални корекции в изборното законодателство, вместо да се съобрази с критиките.

Две седмици след като шефът на правната комисия и основен идеолог на Изборния кодекс Искра Фидосова каза пред Mediapool, че нормативният акт, регулиращ вота, няма да се пипа, парламентът все пак реши по инициатива на управляващите в срок от 3 месеца правната комисия да подготви предложения, с които да бъде отговорено на препоръките в доклада на ОССЕ. Никъде в решението обаче не се казва, че ще има законодателни промени.

Мнозинството отхвърли предложението на Синята коалиция, според което парламентът трябваше да се ангажира с изготвянето на законодателни промени по препоръките на ОССЕ, които, според Екатерина Михайлова, се явяват “конспект” за промени на изборния кодекс.

Тя заяви, че са абсолютно задължително промени, които ясно са казани и от ОССЕ. Михайлова каза още, че десните ще настояват за прозрачна работа на ЦИК, за законодателни промени, така че хората от "забранителните списъци" да не се изненадват в деня на изборите, както и да не допуска регистрирането на фалшиви участници в изборите.

ГЕРБ не се съгласиха с искането на опозицията специализирана комисия да изготви предложения за промени в Изборния кодекс, както и медийната комисия конкретно да се занимае с препоръките по отношение на зависимостта на медиите в хода на кампанията. Не беше прието също в закона да се набележат и нови правила за контрол върху финансирането на агитацията.

Така все още не е ясно дали изобщо ще има промени в Изборния кодекс и ако има, дали те ще са само козметични. Съмненията, че сериозни промени няма да има, идват и от думите на управляващите по време на днешния дебат, че всъщност ОССЕ оценява кодекса като добра основа за провеждане на избори, а слабостите са от организационно-технически характер и в "отделни детайли на нормативната основа", но не и в основните принципи на закона.

"Купуването на гласове не е въпрос на закон, а на култура"

И в днешния дебат нито един от депутатите на ГЕРБ не даде да се разбере, че приема критиките на ОССЕ като проблем.

"Същинската оценка се съдържа в текста от доклада, че Изборният кодекс е добра основа за провеждане на изборите, която може да бъде усъвършенствана. Но няма сериозна критика за опорочаване на изборния процес", каза Юлиана Колева от ГЕРБ. "Естествено, има препоръки, но в контекста, че нито една страна няма изборно законодателство, което да отговаря 100 процента на международните стандарти", допълни тя.

По думите ѝ проблемите са в отделни детайли на нормативната основа, а не в основните принципи на закона. А слабостите били от организационно-технически характер.

Колева също реши да въведе и "революционно" тълкувание на купуването на гласове. По думите на народния представител "купуването на гласове преди вота не е въпрос на закон, а на политическа култура". Това си умозаключение тя използва, за да затвърди традицията на ГЕРБ да се оправдават с предишните управляващи.

"Да оценим доклада да ОССЕ като положителен за начина на провеждане на изборите, е политическа безотговорност", каза зам.-председателят на ДПС Лютви Местан. И допълни, че в доклада, макар и по завоалиран начин, се потвърждава, че това са били най-лошо организираните и манипулирани от властта избори.

"Говорите така, защото нямаше туризъм, нямаше хора, които десетки години не живеят в България, да дойдат и избират кметове и съветници", репликира го Искра Фидосова.

"Уродливите прояви са извършени с умисъл и са конструирани от вас, не от нас", заяви още председателят на правната комисия. И обеща, че лично ще инициира промяна празните бюлетини да се отчитат отделно.

Външният министър мина накратко от изборите до Възродителния процес

Външният министър Николай Младенов, по питане към когото бяха днешните дебати, обвини опозицията, че политизира темата за доклада на ОССЕ.

“Още миналата седмица заявих, че препоръките ще бъдат анализирани и ще бъдат набелязани стъпки, това, че днес водим този дебат, означава, че опозицията иска да политизира въпроса”, каза той.

Министърът посочи, че предните управляващи нито веднъж не са "благоволили да отговорят на препоръки от международни наблюдатели". "Дори отидохте по-далеч, през 2009 г. забравихте да поканите ОССЕ и те изразиха съжаление от нежеланието на управляващите да поканят организацията", посочи Младенов.

Младенов отново похвали волята на правителството. И кой знае защо в контекста на автобусите от Турция, на предотвратения изборен туризъм той заяви, че кабинетът на ГЕРБ бил "единственият, който имал политическа воля да осъди Възродителния процес".

Костов към Цветанов: Сега сте министър, утре няма да бъдете

Провокиран от опозиционните реплики, вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов, който бе в залата в очакване на въпроси за парламентарен контрол импулсивно взе думата за патетична реч.

В нея дясната ръка на Борисов похвали "машината за избори" на ГЕРБ, обяснявайки, че партията се е старала много от 2007 година досега, за да печели всички избори.

С прочувствени думи той благодари на избирателите, на депутатите от ГЕРБ и на независимите депутати, които “винаги били дясно-центристки” за това, че е министър.

Веднага след това Цветанов разкритикува лидера на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов, че не е успял да събере достатъчна подкрепа. “Ако бяхте добри колкото нас, ако изобщо бяхте добри, тези хора от ГЕРБ сега нямаше да са тук”, заяви Цветанов, обръщайки се към Костов, след което слезе от трибуната и се заговори с депутат от мнозинството.

Провокиран от репликата му, лидерът на ДСБ призова вицепремиера да го слуша, а не да се държи като страхливец.

По думите на Костов Цветанов няма право на каквито и да е забележки, тъй като изборите са спечелени от ГЕРБ нечестно.

“Сега сте министър, утре няма да сте. Пожелавам ви да минете през всичко, през което съм минал аз. Виждам, че вървите по същия път”, коментира Костов, който на слизане от трибуната показа с жест на вътрешния министър, че когато говори, министърът трябва да го гледа в очите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?