Три месеца няма резултати от проверката на шефа на НАП Румен Спецов

Румен Спецов

Все още не е приключила продължаващата вече близо три месеца прокурорска проверка на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите (НАП) Румен Спецов. Това се разбра от отговор на служебния финансов министър Асен Василев на парламентарен въпрос, зададен от депутата от левицата Георги Кадиев в петък.

Още в деня на назначаването на Спецов по предложение на Асен Василев стана ясно, че новият данъчен шеф има изключително спорен момент в биографията си, който поставя етичния казус за неговата способност да заема поста.

От официални данни в Търговския регистър и в публични списъци на НАП стана ясно, че през 2016 г. Спецов е продал своята фирма "Гранекс Трейдър" ЕООД на малоимотно лице, докато срещу нея тече данъчна ревизия, впоследствие установила задължения за около 1 млн. лв. И до ден днешен въпросната сума не е платена на бюджета, а една от големите задачи на Спецов като шеф на НАП е именно да събира подобни практически несъбираеми дългове. В миналото продажбата на закъсали фирми с големи дългове към НАП бе широко разпространена практика за избягване на данъчно облагане, поради което впоследствие се наложиха законови промени.

Според данни на разследващия сайт "Bird" прокурорската проверка на Румен Спецов е започнала още в края на май. Въпреки че според редица бивши служители на НАП и на Министерството на финансите проверката по случая в базите данни на агенцията може да се направи от оправомощено лице за минути, прокуратурата не обявява никакви резултати вече трети месец.

До момента служебното правителство твърдо стои зад Спецов, чийто най-верен защитник е финансовият министър Асен Василев. Той твърди, че скандалът "Спецов" е "серия от театрални постановки".

Според данните, изнесени от Василев в петък, към момента на препродажбата Спецов е бил съдружник във фирмата, докато срещу нея тече данъчна ревизия, но тя била за стар период, през който Спецов не е бил нито собственик, нито управител. По същото време обаче съдружник във фирмата е била приятелката и впоследствие съпруга на Спецов Плама Желева. До 2015 г. културистът работи в звеното за разследване на данъчни измами в НАП и няма право да притежава фирми.

Министър Василев не можа да посочи кога е бил издаден ревизионният доклад (документ, който предхожда ревизионния акт и в който е записана прогнозната сума на допълнително разкритите данъчни задължения) и било ли е това по времето, когато фирмата е била на Спецов. "Румен Спецов видял ли е този доклад и продал ли е дяловете си в "Гранекс Трейдър" преди самата ревизия", попита Георги Кадиев.

След като медиите дадоха широка гласност на случая, новият изпълнителен директор на НАП замрази публичните си изяви.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?