Три министерски оставки заради катастрофата край Своге

Валентин Радев: Така постъпваме в ГЕРБ, без да имаме персонална вина, поемаме отговорността

Регионалният министър Николай Нанков и вътрешният министър Валентин Радев обявиха оставките си. Третият отстранен от Борисов е транспортния министър Ивайло Московски, който е в отпуск и не дойде на пресконференцията в МС. Снимка: БГНЕС

Трима министри – на транспорта, на регионалното развитие и на вътрешните работи, напускат кабинета заради катастрофата край Своге, взела 17 жертви миналата събота.

Оставките на Ивайло Московски, Николай Нанков и Валентин Радев бяха поискани от премиера Бойко Борисов на извънредно правителствено заседание в петък и по-късно депозирани, "защото така постъпваме в ГЕРБ, без да имаме персонална вина, поемаме отговорността", по думите на Радев. Засега няма промени в ръководството на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), която носи пряка отговорност за пътищата и е получила от МВР 7 сигнала за опасния участък, по думите на Валентин Радев.

Това е втори ремонт на кабинета "Борисов 3" за малко повече от година, след като премиерът вече смени първия си министър на здравеопазването ген. Николай Петров с Кирил Ананиев.

Отстраняването на цели трима министри изглежда изненадващо, като се има предвид, че ако въобще е имало някакви очаквания в тази посока, те са били за регионалния министър Нанков, който отговаря за пътната агенция и отчаяно се опитва да я оправдава за катастрофата в Своге. Сега обаче Борисов не само демонстрира безкомпромисност и снема напрежението, макар че според някои анализатори използва случая да се раздели и с Московски и Радев, от които смятал да се освободи, но на пъ-късен етап.

Кои ще са наследниците на тримата напускащи, засега не е ясно. Източници от ГЕРБ заявиха, че със сигурност начело на регионалното министерство няма да се върне Лиляна Павлова, която при предишните два мандата на Бойко Борисов оглавяваше ведомството, а в сегашния е министър на европредседателството и очакванията са кариерата ѝ да продължи в Брюксел. Неофициално се коментира, че премиерът ще се опита да намери хора с експертен профил, а не партийци. Няма яснота дали Борисов ще предложи имена още на първото заседание на парламента във вторник – 4 септември, когато депутатите се връщат от лятната си ваканция.

Според Валентин Радев най-естествено е той и двамата му колеги Нанков и Московски да се върнат в Народното събрание, но уточни, че това не е ясно.

Московски не се появи на брифинга в Министерския съвет, защото бил в болничен, по думите на Нанков.

Премиерът също не се появи, но преди два дни предупреди че "към никого няма да има нито закрила, нито пощада."

Според източници на Mediapool оставките на тримата министри са дискутирани в ГЕРБ почти веднага след катастрофата и поради тази причина се очаква да бъдат приети от парламентарната група, която в други случаи е спасявала нарочени за махане, какъвто бе случаят с Теменужка Петкова. Премиерът обаче не е съгласувал решението си с "Обединени патриоти", които бяха изненадани от развоя на събитията. И докато лидерът на "Атака" Волен Сидеров одобри действията на Борисов, ВМРО регира с раздразнение, че вместо да се решава проблем, се правят "жертвоприношения". Вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов пък избухна в гняв от "едноличното управление" на премиера и пак се закани да напуска властта.

Без да имаме персонална вина, поемаме политическата отговорност

Николай Нанков първи взе думата на брифинга. Обяви, че си подават оставките не под натиска на опозицията, а "защото са хора с морал". Само преди ден обаче твърдеше пред журналисти, че "отговорност не винаги се носи с оставка". Сега заяви, че още след извънредното съвещание в МС за катастрофата в неделя са декларирали готовност да напуснат. Както разясни Валентин Радев, през следващите пет дни той и двамата му колеги останали на постовете си, за да  осигурят всички документи и да съдействат максимално на следствието и прокуратурата.

"Ние сме хора с морал, затова понасяме отговорност, като ръководители на трите структури, които имат касателство към трагичния инцидент. Основна цел на правителството е справедливостта максимално бързо да дойде на дневен ред", каза Нанков.

"Така постъпваме в ГЕРБ – без да имаме персонална вина, но като ръководители на министерствата не сме били в състояние да ви предпазим от такава трагедия", декларира Радев. "Ние сме лицата на министерствата, ние подаваме оставка. Така се прави в белия свят и ние го правим", допълни той.

"Такава революция, каквато се прави сега, никой друг не е правил"

Радев акцентира на факта, че под управлението на ГЕРБ пътно-транспортните произшествия са намелели почти двойно – от около 1000 жертви до около 600. В момента смъртността по пътищата у нас е в пъти по-голяма от тази в останалите страни на ЕС с изключение на Румъния.

"Такава революция, каквато се прави сега, никой друг не е правил", заяви той по повод новите три закона, свързани с пътищата, които минаха на обществено обсъждане и част от промените предизвикаха множество спорове. Всички тези неща ще се случат много скоро, обеща Радев, според когото амбицията на ГЕРБ е да намали смъртността по пътищата от 602 на 430 случая годишно, какъвто е средният показател за ЕС.

Вината – липсата на комуникация и координация между министерствата

Попитани няколко пъти дали все пак не виждат някаква вина в случая, Радев каза, че 7 пъти МВР е сезирало АПИ за проблема, но реакция не е последвала.

"Очевидно не сме организирали работата в министерствата, така че да не се стигне до този инцидент", каза той. Нанков допълни, че "координацията и комуникацията между ведомствата не е била на нужното ниво".

"Ние съдействахме и ще съдействаме, за да може следствието да приключи по обективен начин и да се въздаде справедливост на базата на отговорността, която всеки носи", каза още Нанков.

ГЕРБ не били съгласни с оставките, но ще ги гласуват

По неофициална информация на Mediapool, в ГЕРБ първоначално са били против министерските оставки, защото по този начин ще признаят вина за инцидента.

Въпреки това обаче от партията уверяват, че оставките ще бъдат приети от Народното събрание. Няма да се разиграе сценарият с оставката на депутата Делян Добрев заради скандала "Кумгейт", когато парламентът отказа да гласува оставката му, твърдят депутати от ГЕРБ.

Наследниците – експерти

Кои ще бъдат новите  министри знае единствено Бойко Борисов, твърдят от ГЕРБ.

Неофициално се коментира, че този път премиерът ще заложи на експерти, а не на партийни назначения. И трите овакантени места са квота на ГЕРБ, но новите министри трябва да бъдат одобрени от коалиционния съвет между лидерите на ГЕРБ и "Обединени патриоти". Това правило не винаги се спазва, както стана с новоназначената шефка на Търговския регистър Габриела Козарева, "подадена" на премиера Борисов от лидера на "Атака" Волен Сидеров, през който до момента в изпълнителната власт влизат кадрите на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Споделяне

Още по темата

Още от България