Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Три министерства умували върху проблема с парк "Странджа"

5 коментара
Искра Михайлова.

Министърът на околната среда и водите Искра Михайлова да издаде заповед за спиране реализацията на общия устройствен план (ОУП) на община Царево, който създава предпоставки за застрояването на природен парк "Странджа", призоваха в четвъртък на среща с Михайлова представители на природозащитници и представители на партия "Зелените".

Екоминистърът не се е ангажирала с конкретен отговор на искането, отговаряйки уклончиво, че във ведомството се запознаят подробно с него, но по въпроса с плана на общината се работи от момента, в който министерството се запознало с решението на Върховния административен съд (ВАС) за обезсилване на отмяната на общия устройствен план на Царево.

Тя уверила, че от излизане на решението на ВАС екомедомството е в постоянна връзка с компетентните институции – министерствата на регионалното развитие и на инвестиционното планиране, "Търсим общо решение. Утре ще докладваме пред Народното събрание за това какви мерки сме предприели и какво ще предприемем“, посочва Михайлова, цитирана от пресцентъра си.

По думите на министъра от голямо значение е парк "Странджа" да има план за управление, който да регламентира допустимите дейности на територията на парка. Решение на този въпрос се търси от 2004 г., план за управление на парка е изработен от Българска фондация по биоразнообразие, на която през януари 2011 г. Висшият експертен екологичен съвет е върнал документа за преработка, но от тогава няма никаква реакция.

Михайлова припомня, че ведомството ѝ има ангажимент да се произнесе по искането на депутати за създаването на Национален парк "Българско Черноморие“, което е свързано и с работата ни по картирането и идентифицирането на защитени зони, защитени територии и природни паркове по Черноморието.

"В нито един момент проблемите на Черноморието и на Природен парк "Странджа“ не са били извън вниманието на МОСВ“, уверява екоминистърът. Тя допълва, че е от изключително голямо значение да има общи устройствени планове на територията на България, заедно с тях планове за управление на национални паркове, природни паркове, защитени територии, защитени зони по Натура за гарантиране опазване на околната среда.

Според природозащитниците обаче общият устройствен план на Царево, който е одобрен от регионалния министър през август 2008 г. трябва да бъде отменен, тъй като нарушава закона за биоразнообразието. Освен това е приет, без да има оценка за въздействието му върху околната среда, а оценката за съвместимост на плана не е влизала в сила.

ОУП на община Царево предвижда пряка промяна на предназачението и урбанизиране на нови площи от 5369.7 ха в защитена зона "Странджа", което ще увреди защитената дона и местообитанията на защитените видове птици и земноводни в нея.

Зелените обръщат внимание на Михайлова, която е представител на ДПС, че ако спре плана на Царево, ще изпълни заявения ангажимент от председателя на управляващата партия БСП Сергей Станишев, който обяви, че спасяването на парк "Странджа" е негова лична кауза и кауза на БСП. Увредени сериозно обаче щели да бъдат икономически интереси на водещи представители на ДПС, коалиционен партньор на БСП, занимаващи се със спекула на недвижими имоти в територията на парк "Странджа", посочват зелените.

Според тях е лъжа изявлението на зам.-министъра на околната среда Чавдар Георгиев, че планът има екооценка, както и твърдението на Михайлова, че екооценката е била оттеглена от министерството, но не е била отменяна. Екозащитниците обаче посочват, че становището за екооценката никога не е влизало в сила, защото е било обжалвано пред съда преди влизането му в сила и е било оттеглено от МОСВ в рамките на съдебната процедура.

Опровергава се и твърдението на ръководството на ековедомството, че одобреният план не създава проблем със застрояването на парка, тъй като предстоят екооценки на подробния устройствен план (ПУП) на общината и те щели да гарантират опазването на защитената територия. Според екозащитниците в една защитена територия просто няма как да съществува ПУП, предвиждащ застрояване или урбанизиране на територията, и затова незабавно регионалният министър трябва да започне процедура по изменение на ОУП Царево, която да премахне урбанизираните територии в границите на парка и защитената зона по НАТУРА 2000 в него и да ги включи в земеделския или горския фонд.

Като манипулативно се определя и сравнението от страна на Георгиев между легловата база в община Царево към момента на оценяване на ОУП, която е била за около 20 000 души, и плановете за разширяването ѝ до 75 хиляди легла при положение, че в документа, претендиращ да е екооценка, се посочват прогнози за бъдещите посетители в общината от 124 140 души, от които 98 962 се посочват като туристи в парк "Странджа" и 80 716 в кайморската част.

Зелените обръщат внимание на това, че Чавдар Георгиев се кълне, че територията на незаконния и съборен жилищен комплекс “Златна Перла” няма да се застроява. Картата на признатия от съда план на община Царево обаче показва, че на същото място се предвижда ново застрояване с вилни зони с 25% плътност на застрояване, максимална височина до 5.50 метра и с 2 етажа. Планираният строеж дори надхвърля територията на бившата "Златна перла" и обхваща цялото крайбрежие до Варвара и на юг, посочва партия "Зелените".

Според нея спешно трябва да се приеме заповедта за обявяване на защитената зона от НАТУРА 2000 там и да се спре всяко ново строителство в 2 км крайбрежна зона с изключение на обекти от националната инфраструктура.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

5 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #5

  Еколозите пак натискат, за да си направят пари от протести и мътни сделки

 2. Анонимен
  #4

  Зеленушки, приберете се при градинката си с марихуана. Няма цялото общество да се подчинява и да кляка пред 200 човека, водени от психото Тома Белев. В България ТРЯБВА Да се развива туризъм, ясно ли ви е.

 3. Анонимен
  #3

  Зелените са новите анархокомунисти! Те са против частната собственост и пазарната икономика! Не съществува правова държава в света, чието конституционно или гражданско право да позволяват разпореждане с чужда собственост, или ползване без правно основание против волята на собственика! Ние сме в ЕС и тук човек, капитал, собственост е първо, всичко останало като защитени зони и др., е след това!

 4. Анонимен
  #2

  Ми миналият път гласувах за тях и ... под един процент...

 5. Анонимен
  #1

  Ще гласувам за Зелените

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.