Три млн. българи и румънци са емигрирали в страни от ЕС от 2007 насам

До началото на 2012 г. общо три милиона българи и румънци са се заселили в страна от ЕС, различна от тяхната родина. Това се посочва в данни на Европейската комисия, които предстои да бъдат представени утре на заседанието на Съвета на ЕС по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси, съобщи БТА.

Комисията отбелязва, че след приемането на България и на Румъния в ЕС през 2007 г. броят на гражданите на двете държави, преселили се другаде в Общността, рязко е нараснал, като в началото е бил 1.4 млн. души. Общо 85 процента от емигриралите българи и румънци са били в работоспособна възраст (15-64 години). За сравнение средно сред останалите европейски имигранти делът на работоспособните се равнява на 65.7 на сто. 

 

Статистиката сочи, че българите и румънците се насочват основно към Италия, Испания, Германия, Великобритания, Франция, Унгария, Гърция и Австрия.

 

Комисията отчита, че гражданите на двете държави от Балканите са наемани на работа дори по-често от останалите европейски имигранти, като тази тенденция е особено откроена във Великобритания, Италия, Гърция и Кипър.

 

ЕК уточнява, че на 1 януари 2014 г. отпада всякаква възможност за продължаването на съществуващите ограничения за наемането на българи и румънци на трудовия пазар в ЕС. От максималния срок на ограниченията в момента се възползват осем от общо 25 държави от ЕС - Белгия, Германия (частично), Франция (частично), Люксембург, Мата, Холандия, Австрия и Испания (по отношение на румънските граждани).

Споделяне

Още от Европа