Три нови запора върху фирми на вдовицата на Кюлев

Три нови запора върху фирми на вдовицата на Кюлев

Наложени са нови запори върху три от дружествата, контролирани от вдовицата на застреляния в края на 2005 г. банкер Емил Кюлев – Весела Кюлева, предаде БНР в сряда. Замразени са активите на застрахователното и презастрахователно дружество ДЗИ, туристическото дружество “Ривиера” и “Галуей България”, като обезпечението е за 224 млн. лв., съобщи във Велико Търново адвокатът Пламен Луков. Той е представител на 42-ма акционери в бившата “Тракия банк”, които претендират, че незаконосъобразно са били лишени от акции за 27 млн. лв. “Тракия банк” бе трансформирана в “Росексимбанк”, която бе преименувана на ДЗИ банк, след като Кюлев приватизира застрахователното дружество ДЗИ и консолидира бизнеса си.

Активите на ДЗИ банк и акциите ѝ, които са за 50 млн. лв., вече бяха запорирани с решение на районния съд в Горна Оряховица от началото на декември. Поисканият запор върху акциите на Дзи Банк обаче не бе изпълнен от Централния депозитар, защото адвокатите на молителите не са внесли документите в депозитара по надлежния ред.

Въпреки запора се състоя сделката по продажбата на 74,2 на сто от банката на  гръцката И Еф Джи Юробанк Ергасиас. Така гръцката финансова институция, която у нас контролира Пощенска банка, придоби 91 на сто от банката на Кюлев.

Луков заяви, че районният съд в Девня е разпоредил новите запори върху трите дружества. Според него, заради наложения от горнооряховския съд запор върху ДЗИ банк, е недействителна осъществената на 14 декември 2006 г. сделка за продажбата на 74 на сто от ДЗИ Банк на гърците

По думите на адвоката клиентите му искат да възстановят правата си на акционери в ДЗИ банк и ще водят дела за въвеждането им във владение на 54 на сто от финансовата институция.

Споделяне

Още от Бизнес