Три огнища на птичи грип са открити у нас

Унищожени са над 3 хиляди патенца от ферма в Маноле

Три огнища на птичи грип са открити у нас

Три първични огнища на птичи грип са открити в областите Видин, Враца и в пловдивското село Маноле, съобщи н зам.-шефът на в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Петя Петкова извънредна пресконференция в понеделник.

Във ферма в село Маноле вече са унищожени над три хиляди малки патенца, които са били внесени от Унгария – една от държавите с установено разпространение на заразата.

"До момента имаме констатирани три първични огнища - едното е в област Враца в едно дивечовъдно стопанство, от което впоследствие направихме връзка с две вторични огнища в област Видин, откъдето има продадени птици", обясни д-р Петкова. По думите ѝ се касае за стопанство, в което се отглеждат полудиви патици и се пускат свободно в природата.

"Имаме първично огнище в Ново село в птицевъден обект от тип "заден двор", където се отглеждат около 25 домашни птици само за лични нужди. В резултат на засиления надзор, който проведохме в страната, разпоредихме взимане на проби от птицевъдни обекти, които са от промишлен характер и бяхме уведомени за една пратка птици, която идва от Унгария", допълни тя.

В Маноле е и най-голямото огнище на болестта. Тамошната птицеферма получила миналата седмица около 3150 еднодневни патенца от Унгария. Взетите проби за наличие на птичи грип са дали положителен резултат, а в петък вече са имали видими признаци на заболяването. В понеделник патетата са били унищожени по хуманен начин.

Птицефермата е затворена за дезинфекция и почистване, а наложената карантина е 45 дни. Останалите птици във фермата не са засегнати.

"Няма опасност за потребителите при консумация на пилешко месо“, съобщиха от БАБХ.

За да не се разпространи заразата, са забранени ловът на пернат дивеч, както и пазарите на живи птици.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес