Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Три от големите огнища на Covid-19 у нас са овладени

Само 2% от хората в Пловдив са имали досег с коронавируса

16 коментара
Областният управител на Пловдив Дани Каназирева и главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев представиха резултатите от първото представително проучване за разпространението на коронавируса в Пловдив, сн. БГНЕС

Три от големите огнища на коронавирус у нас в Доспат, Сърница и шуменското село Изгрев са овладени, обяви в понеделник главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Новината идва на фона на регистрирани само 24 нови случая на Covid-19 у нас за изминалото денонощие, след като през миналата седмица имаше рекорден брой новозаразени от началото на епидемията и в два от дните новите случаи надхвърлиха 100.

“И с двете големи огнища, които формираха стотица случаи – Сърница и Доспат сме приключили“, обяви в понеделник Кунчев, който представи в Пловдив резултатите от първото представително проучване за досега на населението с новия вирус. Кунчев каза, че дори да бъдат открити нови случаи в Доспат и Сърница, то те ще са единични и това ще е “опашката на епидемията“. Освен това той обяви, че от днес със заповед на директора на РЗИ-Шумен се отменят ограничителните мерки в село Изгрев, което бе другото голямо огнище на коронавирус през миналата седмица. Кунчев съобщи, че там данните показват, че не се засичат нови случаи и населението може да бъде оставено да се движи спокойно и да си върши работата. Той съобщи, че властите продължават да работят за овладяване на ситуацията в Стара Загора и Нова Загора, където огнищата в две предприятия са свързани помежду си. Все пак Кунчев заяви, че ситуацията в момента никак не е лека. “Откровено казвам, че не знам какво следва. Циркулация на вируса има. Дали той ще успее да предизвика отново вълна на много места, ми е трудно да кажа, посочи той.

Стратегията занапред: Мерки на местно ниво и осъзнато поведение

Кунчев обясни, че занапред стратегията на здравните власти ще бъде същата: когато се появи огнище да реагират, за да бъде ограничено максимално бързо и инфекцията да бъде държана под контрол. Същевременно ще се залага на мерки и действия на регионално ниво, а не централизирани, както беше по време на извънредното положение. Кунчев обясни също, че занапред целта ще бъде във всеки областен център да се поддържа само по една болница с Covid-отделение, а не по няколко, както беше досега. Кунчев заяви, че всичко това ще се прилага докато се чака ваксина или ефективен препарат срещу коронавируса, защото и в момента нямаме с какво друго да се противопоставим на вируса, совен прословутите три “Д“ на проф. Тодор Кантарджиев: дисциплина, дистанция, дезинфекция.

“Ще се разчита не на национални и насилствени мерки, а на осъзнато поведение на всеки един“, каза Кунчев, но припомни, че последните няколко станали известни случаи на заболели от коронавирус, показват, че на това не може да се разчита кой знае колко. “Като започнем с господина очедивно болен, очевидно с всички признаци на заболяването, който отива да се лекува с морски въздух и в момента буквално бере душа, дай боже да се спаси – млад, здрав, без придружаващи заболявания. Като минем през лекарката от “Пирогов“, на която поклон до земя, защото това беше един от хората, които първи влезе в отделението като доброволец, стоя една седмица там постоянно, но след това поведението ѝ в Кърджали беше безотговорно. И аз не разбирам този спор, който в момента се води с обвинения между РЗИ и “Пирогов“. Няма място за спор“, коментира Кунчев.

Той заяви, че занапред усилията на властите ще бъдат насочени към това рано да откриват контактните на болните, но всеки, който се почувства зле, особено с типичните признаци на коронавирус – кашлица, температура, болки в гърдите – веднага да търси лекар и да се изследва, защото по този начин спасява близките си и себе си. Всяко забавяне вдига процента на усложнения. И вдига бройката на хората , на които сте предали вируса“, посочи той.

Само 2% от хората в Пловдив са се срещали с вируса

Кунчев представи и данните от първото представително проучване за разпространението на коронавируса, което беше направено в Пловдив и обхваща 553 души. Пловдив беше избран като град със средно висока циркулация на вируса. Проучването включва три групи хора – подбрани на случаен принцип домакинства, сред които едва 1.08% от хората са се срещали с вируса, медицински лица, където 3% са се срещали с вируса и доброволци, които сами са пожелали да се изследват, където е засечен най-висок процент на хора, които са се срещали с вируса – 4%. Това се дължи на факта, че хората, изразили сами желание да се изследват, са имали подозрения, че са прекарали вируса. Според Кунчев на базата на тези данни може да се премие, че средно 2% от хората в Пловдив са се срещали с вируса.


Областният управител на Пловдив Дани Каназирева съобщи, че са изследвани и 20 семейства от "Столипиново" и 10 от "Шекер махала" и "всички те са чисти от коронавирус", което според нея опровергава съмненията, че в ромските квартали хората не се тестват и ако има положителни проби, то те са от тях. За сравнение в Бергамо, Италия средно 57% от хората са се срещали с коронавируса, а при подобни проучвания в Германия - 18% и 5% в Австрия.

В проучването са участвали хора от шестте района на Пловдив. Първоначално 1108 души са се съгласили да участват в проучването, но кръв са дали 553. 12 души са показали наличие на антитела, като 6 от тях са служители в рискови структури, а другите шест са представители на случайната извадка.

Според Кунчев данните за Пловдив показват, че вирусът не циркулира масово сред обществото и макар проучването да няма претенции да е представително за цялата страна, показва, че взетите до момента мерки са били правилни.

Малкото преболедували - нож с две остриета

“Ако се облягахме на това да пуснем вируса да се разпространява, че да стигнем 70% и той да изчезне, щеше да се случи това, което в момента се случва в Швеция. Обществото от една страна е в много добра позиция, в смисъл нямаме толкова силна циркулация на вируса и засегнати хора, но това си и има и минуса – ако не спазваме правилата , има много материал за изгаряне. Ако приемем, че 2% е средният процент, това означава, че 98% в Пловдив са податливи на инфекцията и ако се срещнат с вируса ще се случат проблеми“, каза Кунчев.

По думите му данните са важни и защото в момента държавите правят списъци на безопасните места, за да знаят кои граждани да допускат без карантина и накъде да насочат туристическите потоци и даде пример, че Германия е публикувала такъв списък, в който е включила България, Гърция и Турция, а не Италия, Испания и Португалия.

Кунчев заяви, че очаква с интерес резултатите от друго подобно проучване в Бургас, което няма да е толкова прецизно от научна гледна точка, но ще обхваща по-широк кръг от хора, около 3000.

Само 24 нови случая за денонощие 

Междувременно за изминалото денонощие има само 24 нови случаи на коронавирус, което е значителен спад спрямо предходните дни. Данните от неделния ден обаче не са показателни, тъй като повечето лаборатории не е работят и се правят по-малко тестове. През изминалото денонощие са направени 1 409 теста, като през предходните дни се правеха по над 2000 теста за денонощие.

Двама души са починали, с което броят на жертвите на коронавируса у нас достигна 174. Новите починали са две жени – едната - на 36 г., за която няма информация да е имала придружаващи заболявания, а другата - на 45 г. със сърдечно заболяване и хронично неврологично заболяване.

Ново разхлабване на мерките

На този фон, след седмица с рекорден брой заразени, от днес, 15 юни, се разхлабват нова порция от въведените противоепидемични мерки срещу коронавируса.

Носенето на маски остава задължително само за обществения транспорт, здравните заведения и аптеките. На всички останали обществени места е препоръчително.

От днес право да отворят имат дискотеки, пиано барове, нощни барове и клубове.

Промяна има и в дните на карантината. След изписване от лечебното заведение, пациентите, диагностицирани с коронавирус, ще остават 14 вместо 28 дни в домашна изолация.

На 14-дневна карантина подлежат всички, пристигащи у нас от Швеция, Великобритания и Северна Ирландия, Белгия, Португалия, както и от всички трети страни, с изключение на Република Сърбия, Босна и Херцеговина, и Черна гора.

Също от днес в театралните и киносалоните, както и на стадионите и в залите за конгреси могат вече да се ползват половината от местата. Досега ограничението при събития на закрито и спортни състезание беше до една трета от капацитета.

Най-много новозаразени през изминалото денонощие – 9 са от област Шумен, като това се дължи на огнище в село Шивач. Разпределението по области на новорегистрираните болни е Добрич -1; Кърджали-1; Ловеч-1; Пловдив - 2; Смолян - 1; София област - 2; София град - 3; Търговище – 4.

В момента 244 души са хоспитализирани, от които 15 са в интензивно отделение.

Общият брой на регистрираните с коронавирус досега у нас сега е 3 290 души, а активните случаи са 1386. 

Сред новите случаи е и дете от смолянска детска градина. Децата от групата ще бъдат поставени под 14-дневна карантина , заедно с учителките. Детето е било изследвано през почивните дни като контактно на родител с установен коронавирус, съобщи бТВ. Шестгодишното дете е с положителна проба и се намира в дома си в добро състояние.

От РЗИ са дали предписание за пълна дезинфекция. Групата е посещавана от 15 деца, като приемът в детската градина е бил по всички изисквания на здравните власти. В сградата не са допускани външни лица, а на всяко дете е мерена температурата при прием.

Кантарджиев: Новите огнища са от събиранията по религиозни празници

Хората се събраха на религиозни празници и случаите на Covid-19 скочиха, коментира в понеделник директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев. 

"В някои региони на нашата страна не бяха спазени правилата, хора се събираха за религиозни празници по много хора. Това беше причината за многото случаи през последните дни на миналата седмица. Те бяха от клъстерите в Северна България – област Шумен и в Южна България – Смолян", каза Кантарджиев пред бТВ.

Той допълни че, по данни на Световната здравна организация, хората без симптоми по-трудно заразяват околните"Те рядко могат да бъдат суперразпръсквачи, но вече се доказа, че хората с леки прояви на заболяването могат да заразяват, затова трябва да сме бдителни", допълни Кантарджиев и обясни, че за момента е препоръчително да се избягват контактите с хора на закрити места. 

Според него 1% от населението в страната е имало контакт с Covid-19, а при медицинския персонал – 2.3% са се срещали със заразата. Той коментира, че изследванията в частния сектор са показали 3% на положителни тестове.

Той допълни, че в момента 10 болни заразяват средно 12 други, т.е. коефициентът е 1.2, докато доскоро коефициентът е бил 0.8.

По думите му не може от клъстерно разпространението да премине в масово, докато РЗИ и МЗ следят за ситуацията. Той посочи, че в София няма масово разпространение на болестта, въпреки по-големия брой случаи от миналата седмица.

"Кривата няма да допуснем да тръгне нагоре, най-важното е да изследваме навреме и то тези, които трябва да се изследват. Хванете ли първия случай и изолирате ли контактните, няма страшно – предприятието няма да затвори", каза той.

Занемаряването на мерките води до повече болни

Д-р Михаил Околийски от българския офис на Световната здравна организация (СЗО) заяви пред БНР, че увеличаването на новозаразилите се с коронавирус е тревожен факт, който се дължи на занемаряване на препоръчаните противоепидемични мерки. 

"Ние наблюдаваме една доста повишена безгрижност у хората, включително на местата, на които би трябвало да се носят маски. Не че маските са ултимативният начин за предпазване от Covid-19, но те показват склонността на човек да участва в този обществен договор – да пази себе си и другите. А маски не се носят и в магазините и в затворени пространства и се наблюдава някакъв псевдогероизъм в неносенето на маски", изтъкна той. 

Д-р Околийски: Противоречивото говорене от експерти обърка хората

Според него не заповедите на здравния министър са били противоречиви, колкото посланията от различни авторитетни експерти.

"Експерти, които в един доста стегнат хор противоречаха на всичко, което се взима като мерки от страна на щаба и на правителството. Много голяма част от тези мерки бяха много смислени, не според мен, а според Световната здравна организация и това допълнително обърка хората", каза Околийски.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

16 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Мица
  #16
  Отговор на коментар #13

  Тук за логика няма място. Фактите са такива - 98% могат да бъдат заразени, поне 50% от случаите са с минимални симптоми. Човек, който няма симптоми (или още няма симптоми) може да зарази друг човек. Какъв е проблемът? Една маска на публично място, в магазина? Голяма жертва за обществото ли е това? Нека склуптори и поети да величаят човека с маска! Но нека той да бъде и българин!

 2. Valpet
  #15

  Умникът Д-р Околийски трябва да вдене, че не "противоречивото говорене от експерти обърка хората", а едностранчивото говорене на някои от тях, които са просто некомпетентни. Така например, Доц.Кунчев вместо да се тюхка, че само 2% от населението срещнало вируса, трябва просто да раздели 176 смъртни случая до момента на 140 хиляди (това са 2% от 7 милиона), за да получи реалната смъртност от 0.13%, която е приблизително равна на тази при сезонния грип. Следователно, става въпрос за риск, с който населението отдавна е свикнало като с нещо нормално. Престането да плашите хората! Стига с тази простотия!

 3. kosta
  #14

  Такава непрофесионалност и антинаучност е възможна само в България. Когато се "учудват" от ниския процент заразени, не трябва ли първо да го обяснят. Вирусът е в България (поне) от половин година. Ако само 2% са "се срещали" с него, ЗАЩО това е така? И не, не са "мерките". Никакви мерки не е имало в гетата със няколко стотици хиляди жители, в големите фабрики, в градския транспорт. От месец вече няма мерки даже и в държавните администрации.. Защо са само 2 процента? Ами отговорът е само

 4. Kruger
  #13
  Отговор на коментар #10

  Грешката ви е, че екстраполирате вашето мислене върху други хора. Те не смятат, със своите си логични доводи, че като са без намордник изведнъж са започнали да носят болести и смърт. Вие ако смятате така можете да си слагате каквото искате на главата, никой не ви пречи. С грешна база правите грешни изводи. Бъдете разумно внимателна, както трябва да бъдат всички в момента, но от истерии няма смисъл.

 5. Мица
  #12

  Репродуктивно число = 1.2 Това значи много бързо да докараме до 200 заразени на ден и повече! Защо не си поставим за цел да се изчистим от вируса? Съседите в Черна гора го направиха, защо не и ние, след като виждаме, че сме в началото на епидемията?

 6. Коментарът е изтрит в 18:36 на 28 март 2022 от автора.
  #11
 7. Мица
  #10

  Почнах да се замислям за умонастроението на тези, които не носят маски. Добре, здрави са, не ги е страх да се заразят. Но прекрасно знаят, че може да са вирусоносители и могат да заразят някого. Значи не им пука да донесат болест и смърт. Много интересно! А имат ли право на това? Кой им е дал това право?

 8. Kruger
  #9

  Доц. Кунчев, "това, което се случва в Швеция", се случва всяка година в България. Ако не вярвате, питайте НОЩ-ния си колега Кантарджиев. И ще се случва и за в бъдеще, освен ако не започнем всяка зима да лежим под леглата по няколко месеца. Лошото е, че в БГ се случват и ще се случват много други неприятни неща, които в Швеция ги няма и няма да ги има. С некадърни милиционери пак ще сме на опашката и в здравеопазването и живота на българите.

 9. Иван Козов
  #8

  Ръководотелят на отделението в "Пирогов", който защитаваше безотговорното поведение на лекарката в Кърджали, се оказа, че е мангърист. Затова за него поведението и е било нормално.

 10. Miau
  #7

  не ви вярвам на стъкмистиките и ще изчакам, да видя как ще се развият нещата! Много европейски държави оставят системата "семафор", динамично ще информират гражданите си, къде могат да пътуват по тристепенна система - зелено, жълто, червено. Много бързо може да се попадне от зелено в жълто и червено

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.