Три от седемте ядрени реактора в Белгия са спрени

Трети ядрен реактор бе спрян в Белгия заради теч на масло и няма да възобнови производството на електроенергия преди края на годината, съобщи белгийската компания "Електрабел", която управлява седемте реактора в кралството, предаде Франс прес.

Четвърти блок на АЕЦ "Дул", близо до град Антверпен, е бил спрян на 5 август заради теч на масло. "Първите резултати показват сериозни щети на нивото на турбината с високо налягане. На базата на този частичен анализ, изглежда, че Четвърти блок няма да бъде на разположение преди 31 декември 2014 г.", обясни компанията.

Два други реактора, Трети блок в централата "Дул" и Втори блок в АЕЦ "Тианж", близо до Лиеж, са спрени от 25 март. Те вече бяха извадени от експлоатация в продължение на година - от юни 2012 до юни 2013 г. - след откриването на микропукнатини в техните резервоари. Не е предвидено те да проработят отново преди есента.

Белгия е загубила към момента 3000 мегавата от общия капацитет на двете си атомни централи (5700 мегавата). Правителството не знае на какви възможности за производство на електроенергия да разчита, когато дойде зимата. Ядрените реактори доставят 55 процента от консумираната в Белгия електроенергия.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?