Три от свободните зони стават индустриални

Три от свободните зони стават индустриални

Три от общо петте свободни икономически зони в страната ще станат индустриални и ще бъдат включени в капитала на създадената наскоро държавна Национална компания “Индустриални зони“ (НКИЗ), съобщи в петък зам.-министърът на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев по време на конференция, посветена на имотния пазар в условията на криза.

Предстои икономическото министерство да предложи на правителството свободните зони в Русе, Видин и Свиленград, които сега са собственост на финансовото ведомство, да бъдат вписани в активите на НКИЗ и да бъдат преобразувани в индустриални.

Избрани са точно тези зони, защото са изцяло държавни, докато в останалите в Бургас, Пловдив и Драгоман има и частно участие.

Националната компания за индустриални зони бе създадена преди десет дни с амбицията да привлича частни капитали за създаване върху тези терени на експортно ориентирани производства, които трябва да преодолеят огромната дупка в търговското салдо на страната ни.

Амбициозната цел на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) е в рамките още на тази година да започне строителството на до 20 зони, като явно с преобразуването на свободните зони ще се даде реалният старт на процеса.. Предвижда се всяка индустриална зона да бъде отделно дружество, в което делът на държавата не може да бъде под 51%, а общините и частни лица могат да участват с инвестиции, земи, други капитали, но до 49 % от собствеността.

"В страната вече се усеща въздействието на кризата и строежът на индустриалните зони стана част и от антикризисния план на правителството", обясни Куюмджиев пред форума.

"Идеята за построяването на зоните е добра, но това само по себе си не е достатъчно, за да бъдат привлечени чужди капитали в страната", коментира Джон Дейви от консултантската компания "Вектор Меджмънт". По думите му в момента има съревнование между развитите и развиващите се страни, които в битката за инвеститори изграждат инфраструктура.

"Вие трябва да докажете с какво сте по-добри от останалите кандидати на пазара", добави Дейви. Според него е важно страната да осигури добри условия на бизнеса, но без да го контролира и да оказва натиск върху него.

Куюмджиев припомни, че в момента държавата работи върху три проекта, свързани с инфраструктурно изграждане на терени за промишлеността.

Чрез възможностите по Закона за насърчаване на инвестициите през 2008 г. е започнало започнало изграждането на индустриални паркове в Елин Пелин, Костинброд и Кюстендил. Годишно по тази програма се отпускат 20 млн. лв.

Вторият проект се финансира по програма ФАР. По него бенефициент е Министерството на регионалното развитие и благоустройството. От ведомството са стигнали до етап на проектиране на зони в 13 общини. Бюджетът на проекта е около 18 млн. лв.

Третият вариант е този за Националната компания "Индустриални зони".

Споделяне

Още от Бизнес