Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Три пъти скочи износът на българско пиво

5 коментара
Три пъти скочи износът на българско пиво

Износът на българските пивоварни е нараснал три пъти през първите шест месеца на 2007 г. в сравнение със същия период на миналата година, съобщи пред журналисти в четвъртък Владимир Иванов, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България.

Пореден ръст на консумацията обявиха производителите- Продажбите на бира са се увеличили с 16 на сто от януари до юли спрямо първото полугодие на 2006 г. Консумирани са 2 580 803 хектолитра бира, което представлява над 516 милиона половин литрови бутилки.

Така потреблението на кехлибарената течност е достигнало до 69 литра на човек годишно. В Чехия се падат по 158.7 литра, румънецът изпива средно 70.7 литра, а в Сърбия консумацията е 53.3 литра.

От началото на годината пивоварите са пуснали шест нови марки пиво на пазара, с което асортиментът нараства на над 65 вида кехлибарена течност.  Местното производство на 8 лицензни марки е поредното доказателство за доверието и авторитета, който има българският пивовар в световното семейство на производителите на бира, отбеляза Иванов.

Средната цена на бутилка от 500 мл бира в магазини и търговски вериги е 59 ст., специалните и  лицензните марки се търгуват в диапазона 0,74 – 0,94 лв., а вносното пиво се продава средно за 1.59 лв. В търговската мрежа се пласират около 64 процента, останалото количество се изпива в заведенията.

През май бирата е поскъпнала от 7 до 10 процента в сравнение със същия период на миналата година, очаква се цената ѝ да се увеличи до10  процента.

Пивоварите договориха общ рекламен бюджет за индустрията и подписаха с Федерацията на потребителите и с Асоциацията на рекламните агенции меморандуми за сътрудничество.

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

5 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. ъхъ
    #6

    тоя спорт е любим на "втората по интелигентност нация в света"!

  2. po-dobre
    #5

    e da se nakurkash s bira: hem te nahranwa, hem ti otpuska surceto... Pone do slednata utrin...

  3. stray dog
    #4

    и за къде я изнасят тая бира, може ли да чуем?освен тва, терминът "пивовар" ми звучи някак си доста странно... ами да, това е на руски!след като се хвалим с такива вековни традиции в правенето на бира, защо нямаме българска дума за този занаят?аз не че разбирам много, но според мен бирата не се вари, т.е. освен че е чуждица, терминът е и грешен

  4. ЗАЩО ???
    #3

    Защото приватизацията на сектора завърши през 1997 година и в предприятията бяхь няпрявуни значителни инвестиции, особено от Западните фирми !!!!!

  5. кокош
    #1

    бирената мая като отпадък на биреното производство отива вхлебното производство като естествен оцветител за имитация ръжен хляб.-води се като малцово брашно.- От ечемикът се прави чудесен безглутенов хляб от който имат нужда хора с проблемни стомаси.Но никой хлебар не му обръща внимание.Българската планинска вода отива директно в производството,защото калцият променя вкуса на бирата.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.