Три пъти скочи износът на българско пиво

Три пъти скочи износът на българско пиво

Износът на българските пивоварни е нараснал три пъти през първите шест месеца на 2007 г. в сравнение със същия период на миналата година, съобщи пред журналисти в четвъртък Владимир Иванов, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България.

Пореден ръст на консумацията обявиха производителите- Продажбите на бира са се увеличили с 16 на сто от януари до юли спрямо първото полугодие на 2006 г. Консумирани са 2 580 803 хектолитра бира, което представлява над 516 милиона половин литрови бутилки.

Така потреблението на кехлибарената течност е достигнало до 69 литра на човек годишно. В Чехия се падат по 158.7 литра, румънецът изпива средно 70.7 литра, а в Сърбия консумацията е 53.3 литра.

От началото на годината пивоварите са пуснали шест нови марки пиво на пазара, с което асортиментът нараства на над 65 вида кехлибарена течност.  Местното производство на 8 лицензни марки е поредното доказателство за доверието и авторитета, който има българският пивовар в световното семейство на производителите на бира, отбеляза Иванов.

Средната цена на бутилка от 500 мл бира в магазини и търговски вериги е 59 ст., специалните и  лицензните марки се търгуват в диапазона 0,74 – 0,94 лв., а вносното пиво се продава средно за 1.59 лв. В търговската мрежа се пласират около 64 процента, останалото количество се изпива в заведенията.

През май бирата е поскъпнала от 7 до 10 процента в сравнение със същия период на миналата година, очаква се цената ѝ да се увеличи до10  процента.

Пивоварите договориха общ рекламен бюджет за индустрията и подписаха с Федерацията на потребителите и с Асоциацията на рекламните агенции меморандуми за сътрудничество.

Споделяне

Още от Бизнес