Три софийски булеварда ще имат обособено трасе за трамвай и автобус

Три софийски булеварда ще имат обособено трасе за трамвай и автобус

Столичните булеварди "Константин Величков“, "Възкресение“ и "Мадрид“ ще са първите, по които автобусите на градския транспорт ще се движат по трамвайните линии. Първи по релсите ще тръгнат колите по линиите 11, 60, 72, 102, 83, 45 и 77, съобщиха от Столичната община в понеделник.

Автобусите ще ползват трасето на трамваите по линии 11, 22 и 3 по бул. "К. Величков“ и бул. "Възкресение“ (в участъка между пазара "Красно село“ до бул. "Сливница“).

Обособяването на подобен тип трасета е част от основните мерки на Столичната община за осигуряване на по-бърз и удобен градски транспорт.

Превозните средства ще имат общо трасе и общи спирки. За безопасност на пътниците ще се изградят перони на спирките и ще бъдат поставени съответните указателни знаци.

Анализът на Центъра за градска мобилност показва, че в този участък автобусите натрупват в пиковите часове закъснения до 10 минути. При отделянето им от общия автомобилен трафик това закъснение ще бъде прекратено, обясниха от общината.

Очаква се промяната да е факт още това лято.

Следващата локация, на която е предвидено изграждането на обособено трасе, е бул. "Мадрид“, където трамваи и автобуси отново ще споделят общ участък. Предстои да се анализират всички варианти за изграждане на възможно най-много такива трасета и нови бус ленти в града.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?