Три ставки на субсидията за най-произвеждания тютюн "Басми"

Три ставки на субсидията за най-произвеждания тютюн "Басми"

С мотив по-справедливо разпределение на субсидиите за производството на тютюн, за най-отглеждания у нас сорт "Басми" се въвеждат три ставки за подпомагане според количеството, съобщиха от Министерството на земеделието и храните в петък.

По време на състоялия се Консултативен съвет по тютюна е било решено как ще се разпредели вече утвърдената от управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие” държавна помощ до 90 млн. лв. Представителите на бранша одобрили с мнозинство предложената от ведомството схема за изплащане на субсидията.

За най-произвеждания сорт "Басми" ще се изплащат три различни суми. При количества до 1000 кг ставката ще е 2.55 лв. за килограм изкупен тютюн. За обеми от 1000 до 2000 кг сумата е 2.,48 лв./кг, а при изкупен над 2000 кг тютюн, стойността става 1.65 лв.

За сортовата група "Каба Кулак” определената субсидия е 1.30 лв./кг, за "Бърлей” ставката е 0.95 лв., а за сорт "Виржиния” - 0.75 лв.

За подпомагане на производството на сорт "Басми" са кандидатствали 34 430 производители, за групата "Каба Кулак" заявителите са 6185, за "Бърлей" – 1358, и 70 за група "Виржиния”.

По индикативния график за плащанията, помощта за тютюн трябва да се изплати до края на април 2017 г.

Средствата по преходната национална помощ се предоставят с цел преориентиране на дейността на тютюнопроизводителите, а не за подпомагане на производството на тютюн, подчертава в съобщението министърът на земеделието Христо Бозуков. Той припомни, че е създадена организация всички земеделски производители да получат подпомагането си за миналата година до края на май 2017 г. Това е с месец по-рано от миналата година.

На заседанието земеделското министерство е представило нови правила за организацията и дейността на Консултативния съвет по тютюна, с които съветът се утвърждава като постоянно действащ консултативен орган към министъра. Членовете на съвета имат равни права при изготвяне на становища, предложения по проекти на закони и подзаконови нормативни актове, както и подготовка на проекти за решения, отнасящи се за сектор "Тютюн”, посочват от ведомството.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?