Три страни не пуснаха самолета на боливийския президент заради Сноудън

Самолетът на боливийския президент Ево Моралес на виенското летище "Шьонефелд"

Франция, Португалия и Италия отказаха късно във вторник да позволят на самолета на боливийския президент Ево Моралес да прелети над тяхна територия на път от Москва към родината си. Според боливийските власти причината била в подозрението на трите европейски страни, че в самолета се намира и Едуард Сноудън, бившият консултант на Агенцията за национална сигурност, изнесъл данна за тайни американски програми за следене на комуникации.

Заради отказа на тези страни самолетът на Моралес, излетял от Москва, кацнал извънредно във Виена.

Боливийският външен министър Давид Чокеуанка заяви, че Сноудън не е бил на борда и изрази възмущение от "несправедливото отношение" към боливийския президент. Висшият дипломат гневно обвини трите страни, че са изложили на риск живота на Моралес, а боливийският министър на отбраната Рубен Сааведра каза, че зад решенията на Париж и Лисабон стоят САЩ.

След кацането на самолета извънредно във Виена австрийските власти потвърдиха уверенията на боливийското правителство, че Сноудън не е на борда.

Говорител на австрийското външно министерство потвърди, че боливийският президент Ево Моралес е кацнал снощи във Виена на път от Москва и каза, че днес той ще продължи за Ла Пас. Добави обаче, че австрийските власти не знаят защо самолетът е кацнал във Виена. Александер Шаленберг декларира, че Едуард Сноудън не е в самолета на Моралес.

Във Виена самолетът е бил претърсен и не е бил открит пътник без билет. Проверката е показала, че в самолета пътуват само боливийски граждани. Боливия осъди решението на австрийските власти за претърсването и го определи като акт на агресия и нарушаване на международното право, съобщи Ройтерс.

По-късно най-напред Франция разреши самолетът на боливийския президент да мине през въздушното ѝ пространство. После Италия и Португалия направиха същото.

В края на краищата самолетът на Ево Моралес излетя от Виена, след като и Испания разреши машината да прелети през въздушното ѝ пространство. Съгласно разрешението самолетът ще може да кацне и за зареждане с гориво на Канарските острови.

30-годишният американец, на когото властите в САЩ повдигнаха обвинения и искат да го съдят, остава в транзитната зона на летище "Шереметиево" в руската столица. До момента нито една от  21-те страни, където той поиска политическо убежище, включително Боливия, не е дала положителен отговор на молбата му.

Боливия не е получавала официална молба за политическо убежище от бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън, каза вицепрезидентът на латиноамериканската страна Алваро Гарсия Линера, който временно ръководи страната в отсъствието на президента. Ако такава молба беше получена, държавният глава Ево Моралес щеше вече да се е разпоредил да се проучи тази възможност, каза вицепрезидентът.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?