Три страни спират издирването на изчезналия полет 370 на Малайзийските авиолинии

Три страни спират издирването на изчезналия полет 370 на Малайзийските авиолинии

Малайзия, Австралия и Китай се споразумяха да преустановят издирването на полет 370 на Малайзийските авиолинии, щом приключи операцията по претърсване на участъка от Индийския океан, смятан за зоната на изчезването му, предаде Асошиейтед прес.

Решението беше обявено след среща на транспортните министри на трите страни, които участват в издирвателната операция.

 

Самолетът Боинг 777 изчезна преди повече от две години по време на полет от Куала Лумпур за Пекин. Смята се, че той се е върнал назад и е паднал в Индийския океан, западно от Австралия, където се беше съсредоточило търсенето.

Докато изчиташе съвместно изявление на тримата транспортни министри, малайзийският, Лиоу Тионг Лай, посочи, че преустановяването не означава прекратяване, както и че, ако се "появи нова заслужаваща доверие информация", ще се помисли за възобновяване на работата.

Самолетът с 239 пътници изчезна през март 2014 г. Оттогава са похарчени почти 180 милиона долара за подводни издирвателни операции на площ от 120 хиляди кв. км в южната част на Индийския океан, отбелязва Ройтерс.

"При липсата на нови, заслужаващи доверие доказателства, Малайзия, Австралия и Китай постигнаха общо съгласие да преустановят издирването след края (на търсенето) в участъка с площ от 120 хил. кв. км", заяви Лиоу Тионг Лай.

"Трябва да подчертая, че това не значи, че сме се предали по отношение на издирването на полет 370", посочи още той в прочетеното пред медиите съвместно изявление.

Ясно е обаче, че издирващите са се разделили с надеждите да намерят пътническия самолет, при положение че остават да бъдат претърсени по-малко от 10 хил. кв. км, отбелязва Асошиейтед прес.

В изявлението си министрите признаха, че "вероятността за намиране на самолета става все по-малка".

Малайзийският транспортен министър заяви още, че издирвателната операция е възпрепятствана от лошо време и повредено оборудване, но въпреки това тя ще продължи до декември.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?