Три сценария за растежа на БВП през 2011 година

Три сценария за растежа на БВП през 2011 година

Финансовото министерство е подготвило три сценария за ръст на българската икономиката през следващата година, които варират от нулев до положителен ръст от 3.6%, съобщи в сряда вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков, след като направи в сряда коментар пред журналисти по проектобюджета за следващата година.

Очаква се идната седмица Министерският съвет окончателно да одобри проектобюджета и той да бъде внесен за обсъждане в Народното събрание. Ден по рано документът бе разгледан в тристранния съвет и коментарите на социалните партньори по него бяха доста критични.

Финансовият министър съобщи, че сценариите са за ръст от нула, два и 3.6%. В бюджета официално ще бъде записан възможно най-оптимистичният вариант. Според Дянков без значение кой от трите варианта се реализира, няма да има съкращения на разходи за министерствата.

По думите му очакванията за растежа се базират на увеличението на износа, който в момента бележи рязък възход и ръст от 40% месечно на годишна база. Финансовият министър посочи обаче, че по-високият растеж ще означава както по-високи приходи, така и по-високи разходи за фиска заради връщането на ДДС.

През последните два месеца редица икономически анализатори разкритикуваха прекомерния оптимизъм на финансовото министерство като недостижим. Най-ведрите прогнози на експертите извън министерството на Дянков посочват ръст от 1 до най-много 2 процента.

Дянков обаче обясни в сряда, че след две години на свиване на БВП икономиката тръгва от по-ниска база, което води до очакването за такъв растеж. Като втори фактор той посочи отличните данни за износа. "Очакваме тази тенденция да се запази. Досега нашите експерти не са ни подвели в прогнозите си", коментира той.

Дянков повтори като особен успех на екипа си, че се запазват равнищата на данъците и акцизите с изключение на увеличението с "под 1 стотинка" за бензина и газьола, както и с 50% за рязания тютюн.

Решението за горивата бе обяснено с достигането на минималните европейски ставки, а при тютюна - за да се изравни акциза му с облагането на цигарите. Дянков обяви още, че през 2011 година през бюджета ще се преразпределя 35% от БВП, вместо над 40%, както е през тази година.

"България ще остане страната с най-ниско данъчно облагане в ЕС. Данъците няма да бъдат увеличавани, няма да има намаляване на заплати и пенсии. Нивата на преразпределение на средствата през бюджета ще бъдат най-ниските за последните десетина години. С това показваме, че ГЕРБ е дясна партия и води дясна политика", коментира Дянков.

Той обясни още, че идеята за вдигане на акциза на рязания тютюн от 102 на 152 лева е, за да се пресече контрабандата като се постигне равенство с акциза на цигарите.

Дефицитът в държавния бюджет ще бъде 2.8% или 2 млрд. лева, който ще се покрие с емитиране на дълг. Дянков заяви, че все още не е решено дали ще се ползват вътрешните или външните дългови пазари. Преди два дни държавата получи половин милиард лева от емитиране на 15-годишни държавни ценни книжа. Друго ключово число в проектобюджета е дефицит по текущата сметка от 3.5 при 15% през 2008 година.

Финансовият министър заяви, че в следващия бюджет са предвидени повече пари за здравното, военното, вътрешното и регионалното министерство. Те са за покриване на натрупани дългове, а в случая на МРРБ са за съфинансиране на инфраструктурни проекти.

Здравната каса ще получи с 180 млн. лева повече от тази година, за да се разплати с болниците. Общият натрупан дълг до август е 125 млн. лева. Дянков заяви, че останалите пари ще са за допълнителни дейности.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес