Три центъра на протестиращите обявиха десетки искания - oт ВНС до анулиране на сметки

Координатори се оплакаха от посегателства и се разграничиха от движението около Андрей Слабаков

Сн. БГНЕС

Протестиращите обявиха серия от разнопосочни искания в събота, оплакаха се от посегателства срещу тях, зад които подозират, че стои ГЕРБ, а част от тях се разграничиха от режисьора Андрей Слабаков и музиканта Кристиян Коев, които обявиха курс към влизане в управлението.

Парламентът или президентът да наложат мораториум на декемврийските и следващите сметки за ток, Народното събрание да обяви за невалидни сметките за ток до приключване на разследването, продължаване на работата на сега действащия парламент, свикване на Велико народно събрание,  създаване на програмен кабинет, създаване на обществен съвет от експерти и задължителна гражданска квота 50%, осигуряване на  50% гражданска квота и в ДКЕВР и във всички останали държавни контролни регулаторни органи с право на блокиращ глас, премахване на ДДС върху електроенергията с указ на президента и отпадане на имунитета на народните представители за действие или бездействие и въвеждане на право на отзоваване. Това са само част от исканията, обявени от протестиращите в събота, когато се проведоха две кръгли маси и една пресконференция на участвали в демонстрациите от последните седмици.

В София се събраха протестиращи под егидата на режисьора Андрей Слабаков и музиканта Кристиян Коев, а в Сливен се проведе друга среща с представители на протестиращите от 35 града. Междувременно в София организатори на протестите дадоха пресконференция и обявиха, че няма противоречие между тях и събралите се в Сливен, но не приемат това, че ”разни актьори и музиканти се опитват да яхнат гражданската вълна”. 

Представители на протестиращите съобщиха, че са им били разбити колите и са атакувани жилища на близки на организаторите на протестните действия. Координаторите обявиха, цитирани от Дарик радио, че атаките в личен план, които са почти при всеки от тях, са дело на ГЕРБ. Организаторите на кръглата маса в Сливен пък се оплакаха, че четири хотела в града са отказали да "приютят" срещата, съобщи бТВ.

За неделя в София е насрочен протест, който ще тръгне в 11 часа от два лъча - единият от сградата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, а другият - от езерото Ариана, като двете протестиращи групи ще се съберат пред парламента. Организаторите дават заявката това да е най-многобройния протест досега и в него да се включат над 20 000 души. В останалите градове в страната също ще има протестни прояви в неделя.

Национална кръгла маса, но без  ”разни актьори и музиканти”

Координатори от 24 града от Граждански форум на националните протести в страната поискаха в събота незабавна среща с президента Росен Плевнелиев и национална кръгла маса, на която да представят конкретните си искания. Те настояват срещата да се излъчва по БНТ и БНР и на нея да не присъстват политически партии, а само представители на инициативните комитети по градове.  Координаторите коментираха, че нямат разминаване с организационните групи на протестите, които се събраха в Сливен. Те посочиха, че са в непрекъсната връзка с тях и утре ще се обединят на общонационалния протест в столицата.

Разединението между двете протестиращи групи няма, но има определени атаки от страна на ГЕРБ за филтриране и разединение на протестите, посочи координаторът на протеста на "Орлов мост" в София Янаки Ганчев.

Координатърът на протеста в Благоевград Людмила Манова заяви, че Гражданският форум се разграничава от Националната асоциация на свободните (НАС) "Свободен избор", председателствана от Андрей Слабаков, които организираха кръгла маса в ресторант "Континентал плаза" в НДК с искания за гражданска квота в управлението.

"Разни актьори, музиканти, в момента се опитват да яхнат гражданската вълна, а те не са били на нито един наш протест и нямат право да имат каквито и да е искания на гърба на хората", заяви Манова.

В Сливен четирима души изгонени заради политическа принадлежност

В Сливен се събраха около 30 технически организатори на протестите от цялата страна.

Четирима души са били изгонени с полиция от срещата, тъй като имат партийна принадлежност. В един от тях е намерен спрей.

На срещата бяха изчетени исканията на представителите на всеки град поотделно, след което бяха систематизирани.

Протестиращите заявиха, че ако президентът Росен Плевнелиев наистина слезе при тях по време на протеста утре ще му бъдат връчени исканията, а ако не го направи ще бъдат внесени в президентството.

Анулиране на ”договорите с монополите”

Други искания, които прозвучаха на провелите се в събота форуми, бяха разсекретяване и анулиране на ”договорите с монополите”, като се сезира прокуратурата и съдебната власт, 51% от акциите на всички ЕРП-та да се върнат на държавата, да бъде закрит Българският енергиен холдинг (БЕХ), да бъде създаден нов закон за енергетиката, да бъде свикано Велико Народно събрание, пълно разследване на дейността по време на управлението на последното правителство от 2009 година досега за сключените приватизационни сделки, концесии, облигационни заеми, усвояване на еврофондовете и на заменки, както и на предишното правителство, незабавно въвеждане на електронното правителство.

”Искаме да участваме в управлението”

На срещата, организирана от Андрей Слабаков,  той заяви, че сред присъстващите няма организатори на протестите, а само участници, какъвто бил и самият той.

"Искаме да участваме в управлението, защото ни принуждават. Не може безконтролно по четири години всеки да си прави каквото си иска. Няма никакъв граждански контрол. Фактът, че съм си дал гласа за някого на изборите, не го прави недосегаем и той да си прави каквото си реши. Решихме, че е спешно хората да се обединят, защото се очакваше да се появят някакви разделения".

Освен гражданското участие в управлението, Слабаков представи и другите искания на събралите се в НДК: "Връщане на 51% от акциите на всички ЕРП-та и промяна на лицензите в полза на потребителите, носене на персонална отговорност от народните представители, свикване на Велико Народно събрание”.

Слабаков беше подкрепен и от музиканта Кристиян Коев, известен като Златната флейта. Коев призова за ред и дисциплина по време на протестите, защото така щели да изпъкнат истинските провокатори в редиците на недоволстващите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?