Три учителки от Северна Ирландия в шок след премеждие на летище София

Три учителки от Северна Ирландия са в шок, след като са били задържани от полицията на летище София, съобщи ББС. Една от учителката дори е била претърсена на голо от българските служители на реда.

Трите преподавателки от училище за деца със специални нужди в Нютаунаби са се връщали от ски ваканция в български курорт заедно със свои възпитаници, когато започнало тяхното премеждие на летище София. Малко по-рано пък подали жалба до българската полиция, че са им откраднати пари от хотела.

"Те оказаха пълно сътрудничество. Това, което се случи е голям шок, нищо не им бе обяснено", заяви директорката на училището Фиона Бърк.

Тя разказа, че групата от Северна Ирландия са преминавали през паспортния контрол, когато зам.-директорката и две други учителки са били спрени от полицаи. Те взели паспорта на зам.-директорката и не ѝ разрешили да комуникира с никого.

Полицаите обяснили, че тя е заподозряна за кражбата на пари от хотела, за която по-рано самите учителки били съобщили. Друга преподавателка попитала какво става, но била ударена със собствения ѝ паспорт по брадичката и ѝ било казано да мълчи. След това тя била отделена от групата и накарана да се съблече, за да бъде претърсена.

Фиона Бърк разказва, че трите учителки са в "състояние на шок" и все още не могат да се възстановят. По време на инцидента са присъствали и 10 деца от училището.

Туристическата компания, която е организирала ски ваканцията, вече е влязла в контакт с българското посолство в Лондон.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?