Три варианта за нов украински премиер

Три варианта за нов украински премиер

Избрания за президент на Украйна Виктор Янукович заяви, че разглежда три кандидатури за поста министър-председател на правителството. Това са Сергей Тигипко, Арсений Яценюк и Николай Азаров, предаде в неделя Интерфакс, цитирайки интервю на Янукович пред украинска телевизия. Ден по-рано сегашният премиер на страната Юлия Тимошенвко, която загуби с малка разлика надпреварата за държавен глава, оттегли иска си във Върховния административен съд срещу легитимността на вота.

По думите на Янукович окончателното решение кой ще оглави кабинета ще бъде взето в хода на формирането на коалицията във Върховната Рада.

Лидерът на партията “Силна Украйна“ Сергей Тигипко, който зае трето място в кандидат-президентската битка, по-рано заяви, че е готов да стане премиер, ако му бъде направено съответното предложение. Той постави само едно условие за съгласието си – да му се позволи да направи реформи.

Бившият председател на Върховната Рада и ексвъншен министър на страната, лидер на партията “Фронт на промените“ Арсений Яценюк също бе сред участниците в президентския вот, но остана четвърти

Третият назован вариант – Николай Азаров, е зам.-председател на Партията на регионите, ръководена от новоизбрания президент, и е бил финансов министър в правителството на Янукович в периода 2002-2004 г.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?