Три варианта за покриване на дълговете на БДЖ от 700 млн. лв.

Три варианта за покриване на дълговете на БДЖ от 700 млн. лв.

Капиталов трансфер, дотация от държавния бюджет или нов кредит са трите варианта за покриване на дълговете на БДЖ към кредиторите, съобщи министърът на транспорта Данаил Папазов.

Чрез изпълнявания план за преструктуриране дълговете на БДЖ вече са паднали под 700 млн. лв., като целта е до края на годината да достигнат 670 млн. лв., каза министър Папазов.

Спорен остава въпросът за разсрочване на изплащането на борчовете към кредиторите. Те настояват за 5-годишен период, докато българската страна настоява за десетгодишно погасяване.

"Надяваме се БДЖ един ден да излезе на счетоводна печалба, като това може да се случи и през следващата година", каза министър Папазов. "Химера е да се мисли, че това може да се случи без помощта на държавата", допълни той.

Транспортният министър отчете ръст на товарните превози, които в последните дни са достигнали до 30 000 тона на денонощие, както и на превозените пътници. Папазов изтъкна, че е получил благодарствени писма от пътуващи с БДЖ за новите спални вагони, които бяха договорени и доставени по времето на министъра на транспорта Ивайло Московски.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?