Три варианта за преговори в Берлин по сделката с мотрисите

Три варианта за преговори в Берлин по сделката с мотрисите

Три варианта за преговори в Берлин има по сделката с германските електрически мотриси “Сименс Дезиро“, съобщи министърът на транспорта Ивайло Московски пред журналисти преди началото на заседанието на Министерския съвет във вторник. Въпросът за германските мотриси на БДЖ ще бъде поставен при посещението на премиера Бойко Борисов в Германия във вторник и сряда.

Московски, който е в състава на делегацията, придружаваща министър-председателя, обясни, че единият вариант е да се погаси задължението към германската страна със средства от бъдещата приватизация на "Товарни превози", а втората - да се погаси заемът със споразумението със Световната банка.

 

Пари от продажбата на товарните превози обаче се очакват не по-рано от края на годината при провеждането на конкурс, каквото намерение има да обяви Агенцията за приватизация в края на февруари. Не е ясно и кога ще се подпише кредитът за 460 млн. лв. от Световната банка

 

"Предлагаме и двете, има и трета опция - суапова сделка - дълг срещу собственост. Ако прояви желание "Дойче Бан", ще говорим по темата – "Товарни превози" срещу погасяване на дълга, но тази тема вече я изговорихме и няма индикации, че са съгласни" , допълни министърът. Според него суаповата сделка би била най-благоприятният вариант, но при положение, че се отхвърля, по-добрият вариант е дългът да се погаси от средствата от приватизационната сделка.

 

Заемът от 2005 г. от германската банка за развитие, с който БДЖ купи 50 електрически мотриси “Сименс Дезиро”, е за 190 млн. евро, а вноски по него не бяха плащани повече от година. През декември част от дълга на България бе отсрочен при посещение на Московски в Берлин с условие БДЖ да плати до края на 2011 година 15 млн. евро, но това така и не стана, тъй като железницата няма пари, а финансовият министър Симеон Дянков отказа да предостави сумата от националния бюджет, тъй като това би било държавна помощ..

 

При посещението си в Германия Борисов ще се срещне и разговаря с канцлера Ангела Меркел. Предвидено е Борисов да приветства участниците в среща с ръководството на Източния комитет на германската икономика.

 

В православния храм "Св. Цар Борис Покръстител” в Берлин при пристигането на делегацията ще бъде отслужен молебен за здраве на членовете на българското правителство.

 

По време на визитата си в Германия министър-председателят ще бъде придружаван от вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?