Три варианта за преустройството на софийската ул. "Иван Вазов"

Три варианта за преустройството на софийската ул. "Иван Вазов"

Три варианта за преустройството на една от централните софийски улици - "Иван Вазов", предлага Столичната община. До момента на обсъждане беше подложена само една алтернатива, която обаче събра доста критики от част от живеещите в района.

Основната е, че за сметка на планираните повече пространства за пешеходци и озеленяване драстично ще намалеят местата за паркиране и това ще създаде неприятности за хората. Част от тях се опасяват, че превръщането на улицата в привлекателно място, включително за отдих, ще смути още повече ежедневието им, тъй като ще увеличи шума.

Дебатът за бъдещето на тази малка улица на практика показва проблемите, пред които общината би се изправила при осъществяването на заявката си за ограничаване на паркирането и придвижването с автомобили в центъра.

Заради критиките на част от живеещите по ул. "Иван Вазов", местната власт организира ново обсъждане, на което ще се разгледат три алтернативи. На него ще се разглеждат проекти, които засягат само част от улицата - между бул. "Васил Левски" и ул. "Иван Шишман". За нея трябва да се вземе решение бързо, тъй като течащия от месеци ремонт на "Софийска вода" приключва и трябва да се възстанови настилката. Въпросът е как да стане това.

Единият вариант е улицата да се възстанови във вида си преди ремонта - с места за паркиране отдясно на движението и паркинг до Министерството на младежта и спорта. В този случай местата за паркиране само в този участък на улицата ще бъдат редуцирани в най-малка степен - от 37 в момента на 22 в бъдеще. Намалението идва от променените изисквания за големината на едно място за спиране на автомобил, както и от това, че до Министерството на спорта ще се паркира успоредно, а не напречно. Така местата там от 12 ще станат 5, а тези от дясната страна на отсечката ще са общо 17. При този вариант се предвижда засаждането на три нови дървета в този участък на "Иван Вазов". В момента на тротоара няма зеленина.


Вариантът с най-много места за паркиране, включително до Министерството на младежта и спорта. Илюстрация: Столична община

Другият вариант, предложен за обсъждане, предвижда запазване на първоначално представения проект за реконструкция на улицата. Според него паркингът при Министерството на спорта изчезва и става пешеходно пространство с озеленен кът. Самата улица ще има шикан, за да се намали естествено скоростта на колите, които минават по нея. Освен това така ще се освободи повече пространство за пешеходци. Това ще е за сметка на местата за паркиране. При този вариант те ще се най-малко - 13. Новите дървета ще са 12.


Първоначалният проект за реконструкция на улицата с шикан за намаляване на скоростта и повече пространство за пешеходци. Илюстрация: Столична община

Междинният вариант предвижда 16 места за паркиране само от дясната страна на уличното платно. Паркингът до спортното министерство става пешеходно пространство със зелени, както при предходната алтернатива. Новите дървета са 8.


Межиднната алтернатива. Илюстрация: Столична община

И при трите варианта се предвижда велостоянки и места за паркиране на мотопеди от дясната страна на улицата (по посока на движението).

Обсъждането на трите варианта ще е на 19 октомври в сградата на направлението "Архитектура и градоустройство" към Столичната община. То едва ли ще е последното, тъй като трябва да се реши как ще изглежда улицата и в участъка от ул. "Иван Шишман" до ул. "Г. С. Раковски".

Още по темата
Още от България