Три версии за смъртоносния полет на автобуса край Своге

Изпълнителят на ремонта на пътя пет пъти бил приканван да оправи появили се дефекти

В неделя ще се проведе втори огред на мястото на инцидента, сн. МВР

В три направления се проверява пътният инцидент от събота следобед край Своге, при който в силен дъжд автобус излетя от ремонтиран преди две години път и загинаха 16 души, други 18 са ранени, а петима от тях се борят за живота си в "Пирогов". Случаят е поет от Националната следствена служба. Прокуратурата е наредила техническа експертиза за състоянието на пътя, който преди две години е бил ремонтиран срещу 23 млн. евро, но е дал дефекти. Пътната агенция пет пъти е приканвала изпълнителя на ремонта да ги оправи за своя сметка, но това не е станало. Единадесетгодишният автобус е бил с изтекъл в началото на август технически преглед, а шофьорът при разпита казал, че е загубил за момент контрол над превозното средство и станала катастрофата.   

Това стана ясно след края на свикано от премиера Бойко Борисов извънредно заседание в неделя по случая В него участваха главният прокурор Сотир Цацаров, министрите на транспорта, на регионалното развитие, на здравеопазването и шефовете на Националната следствена служба и на Автомобилната администрация.

Цацаров съобщи пред журналисти, че се проверяват три версии. Едната е дали катастрофата е предизвикана от действията на 53-годишния шофьор Григор Григоров, който е един от собствениците на фирмата "Мобилус-5", която е собственик на фирмата, извършила превоза при организираната от пенсионерските клубове в Световрачане и Божурище екскурзия. Другите вероятности са трагедията да е причинена от техническа неизправност на автобуса или заради лошото състояние на пътния участък. Прокуратурата ще изиска от изпълнителя на ремонта цялата документация - договори, доставки на метариали, протокола за приемане на ремонта и други.

Обвинител №1 отказа да назове името на фирмата, но проверка сочи, че това е "Трейс Своге" ДЗЗД. Дружеството е предало обекта в края на 2016 г. и тогава не е имало забележки от страна на пътната агенция към качеството на ремонта.

Николай Михайлов, шеф на надзорния съвет на "Трейс Груп Холд", която участва с "Трейс Своге", обаче твърди, че няма как пътят да е причина за тежкия инцидент. "Проектът за изпълнение е одобрен въз основа на заданието. Цялата техническа спецификация е одобрена от АПИ, включително типа на използвания асфалт и цената му. Обектът е втори клас и не е предвиден да носи максимално натоварване", каза още Михайлов пред БНР. Той уточни, че след предаването на обекта фирмата не е отговорна за поддръжката му.

Дали пътят има вина за катастрофата евентуално ще стане ясно след изилизане на резултатите от взетите в неделя проби от асфалта на мястото, където се преобърна автобусът. Цяло парче от пътната настилка бе изрязано за лабораторни анализи на плътността и сцеплението ѝ. Ще се изследват и мантинелите край пътя, които не можаха да спрат автобуса и той полетя от 20 м височина, въпреки че се е движел със скорост от 53 км. в час при разрешени 40 км. Стана ясно обаче, че голяма част от пътните знаци в този участък липсват.

Пет покани за ремонт на ремонта

Регионалният министър Николай Нанков съобщи, че пътната агенция пет пъти е приканвала с писма изпълнителя на ремонта да отстрани за своя сметка констатираните дефекти. Последното е било от юли и фирмата, чието име така и не бе споменато, е имала срок до 15 август да оправи пътя. Тя обаче дори не е подписала изпратените ѝ предупреждения, които се отнасяле не само за участъка, в който стана в събота катастрофата, но и за цялото трасе, по което е работила.

Интересен момент е, че само часове по-рано вътрешният министър Валентин Радев твърдеше, че пътят е в отлично състояние.

Преди това стана ясно, че чрез видеозаснемане от дронове и външна консултация Институтът за пътна безопасност ще търси причините за тежкия инцидент. Диана Русинова от института определи пред БНР състоянието на пътя като лошо и смята, че категорично това е причината за катастрофата.

От Българското общество на шофьорите също обявиха,че са предупредили още през юли регионалния министър за лошото сцепление на асфалта при завоите в участъка, за недостатъчните ограничителни съоръжения и растителността, която пречи на добрата видимост по републиканската пътна мрежа.

В неделя бе проведен и втори оглед на местопроизшествието, измерван бе спирачният път на автобуса и други проверки.

Шофьорът изгубил за момент контрол наз автобуса

Към момента на произшествието автобусът е бил без редовен технически преглед, повтори Цацаров информацията от среднощния брифинг на вътрешния министър Валентин Радев. Дали обаче возилото е имало технически проблеми тепърва ще се установява. Транспортният министър Ивайло Московски допълни, че дружеството не е подали данни за извършването н аслучайния превоз, какъвто се води екскурзията на жителите на Световрачане и Божурище.

При разпита на шофьора, който е сред ранените и е в болница с травми по главата, той е казал, че за момент е изгубил контрол на автобуса и така станала катастрофата, при която ударил няколко автомобила, след което се обърнал в дерето.

Водачът на автобуса имал дългогодишен стаж зад волана, но имал съставени няколко акта и фишове за нарушения като превишена скорост, неносене на колан и неносене на свидетелството за управление. Досега Григоров не е бил глобяван за шофиране в нетрезво състояние и взетите след инцидента проби са алкохол са отрицателни.

Предстои прокуратурата да прецени дали на водача да му бъде повдигнато обвинение.

При катастрофата в събота следобед на място загинаха 13 души, други двама - в линейките напът за болниците, а последната жертва почина в болницата. Сред починалите е и 13-годишно момче от Световрачане, откъдето са общо 15 от загиналите. В неделя в селото се извърши заупокойна молитва за починалите.

Пет жени са с опасност за живота

Пет жени се борят за живота си в "Пирогов". Общо ранените са 18 души на възраст между 52 и 74 години,

Официалната равносметка на здравното министерство сочи, че 21 души от злополучната екскурзия са били транспортирани до различни столични болници и част от тях остават в тежко състояние.

В "Пирогов" са били откарани осем пострадали, но единият от тях починал в линейката напът за здравното заведение, втори – при приема в болницата. В момента от шестимата настанени там пациенти пет жени са в реанимация и са с опасност за живота.

С тежки гръдни травми и на изкуствена белодробна вентилация са три жени на възраст между 64 и 74 години. 62-годишна жена е със счупен гръбнак и множество други фрактури. Още две жени на 52 и 71 години са съответно с тежка черепно-мозъчна травма и лицеви счупвания и с тежки фрактури на таза и краката.

В болница "Св. Анна" също са настанени шестима ранени – пет жени и мъж на възраст между 52 и 65 години. Една от жените е в тежко състояние, останалите са в стабилно състояние без опасност за живота.

Двама от пострадалите са във Военно-медицинската академия – 30-годишен мъж и 62-годишна жена в стабилно състояние. В ИСУЛ е настанен един ранен с комоцио.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?