Три японски плажа, съсипани от катастрофата във Фукушима, посрещнаха курортисти

Три японски плажа, съсипани от катастрофата във Фукушима, посрещнаха курортисти

Три японски плажа, съсипани от цунамито и ядрения инцидент през март 2011 г., отново посрещнаха курортисти през уикенда след дългогодишна реконструкция и властите се надяват това да подобри имиджа на региона, предаде Франс прес.


С течение на годините се строяха огромни вълноломи, за да предпазват населението от мощни приливи, и плажовете по североизточното крайбрежие на архипелага един след друг отваряха врати за посетители.


За пръв път обаче става дума за райони, разположени недалеч от силно пострадалата АЕЦ във Фукушима. Възвърнал е например предишния си облик плаж Харагамаобама в град Сома.


"Радвам се, защото преди бедствието животът в Сома винаги е бил свързан с морето", посочва пред АФП Хироюки Ито, генерален секретар на службата по туризма, побързал да разпространи чрез Туитър снимка от събитието.


Вече от години контролните органи не са регистрирали в района повишена радиация, но откриването на плажовете се е забавило заради изграждането на съоръжения за къпещите се, уточнява той.


"И днес, щом потърсиш на "Фукушима" в Гугъл, първо се появяват множество снимки на ядрената централа и други неприятни образи, но животът ни вече се нормализира", уверява Ито с надеждата да привлече туристи в Сома.


Отново са отворени и още два плажа по' на север, в префектура Мияги.


На 11 март 2011 г. земетресение с магнитуд 9,1 предизвика цунами, което уби над 18 500 души, и тежка авария в АЕЦ "Фукушима". Реконструкцията на централата далеч не е приключила, а част от региона все още е необитаема, напомня агенцията.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?