Три жени в битка за кметското кресло в Париж

Ан Идалго

Кой ще спечели битката за кметството на Париж - сегашната кметица социалистка Ан Идалго, съперничката ѝ от десницата Рашида Дати или кандидатката на мнозинството Анес Бюзен?

Три жени - три фаворитки в надпреварата за този пост в столицата на Франция.

АН ИДАЛГО - ЕДНА "КМЕТИЦА-КРАЛИЦА"

Идалго, избрана за градски съветник в Париж през 2001 г., изчака търпеливо реда си в сянката на тогавашния кмет социалист Бертран Деланое, когото замести през 2014 г.

Почти неизвестна преди това в национален мащаб, за шест години тя се наложи като влиятелна фигура в столицата, водейки политика с акцент върху околната среда.

Критиците ѝ я упрекват заради яростните ѝ кампании срещу замърсяването на въздуха от автомобилите и нейния авторитаризъм, а поддръжниците ѝ възхваляват нейната решителност и съпричастност.

"Избухлива съм - също като баща си!", заяви още през 2013 г. жената, родена в Сан Фернандо, в най-южната част от Испания.

При всяко положение "зелените" ангажименти запазват мястото си и във втората кампания за местните избори - тя обеща на парижани например да посади "градски гори" и да ликвидира 60 000 паркоместа.

Идалго уверява, че е намалила с 25 на сто вредните емисии в района през 2018 в сравнение с 2014 г., а противниците ѝ я атакуват най-вече заради неуспешната борба с мръсотията из парижките улици и ръста на престъпността.

Дали не се прицелва отсега в президентския пост, както навремето Жак Ширак, който беше кмет на Париж, преди да оглави Френската република? "Тя няма желание за това", уверява първият ѝ заместник Еманюел Грегоар, но същевременно прогнозира, че Идалго ще играе "много важна роля в новото политическо подреждане на страната".

РАШИДА ДАТИ - ЕДНО ЗАВРЪЩАНЕ

Символ на разнообразието и кмет на твърде шикозния Седми район на Париж, включващ Айфеловата кула, Рашида Дати се надява да върне столицата на десните сили.

Издигната от една партия в криза като кандидат на избори, които десницата не е печелила от 1995 г. насам, тя успя светкавично да се изкачи отново в социологическите анкети и се наложи като основна съперничка на Ан Идалго.

Дъщеря на зидар от Мароко, с майка домакиня от алжирски произход, 53-годишната адвокатка е израснала заедно с 10 братя и сестри в социално жилище в Бургундия, Източна Франция.

В политически план тя изгради кариера покрай Никола Саркози: бе негова съветничка, после и говорителка на победната му президентска кампания през 2007 г., а след това - министър на правосъдието до 2009 г.

Нейната неотстъпчивост в политиката, войнствеността ѝ пораждат противоположни реакции, включително в собствената ѝ партия, където тя без колебание стегна юздите на някои босове от парижката десница.

Дали аферите няма да я препънат? Националната финансова прокуратура я разследва за "злоупотреби с обществена собственост" и "корупция" заради консултантски услуги, предоставяни по договор с филиал на "Рено-Нисан". Тя отрича да има нещо нередно.

АНЕС БЮЗЕН - ЕДНА ЗАМЕСТНИЧКА

Изстреляна начело в листата на президентската партия месец преди вота, Анес Бюзен се хвърли в кампания, започната от друг, и то зле.

Бившата министърка на здравеопазването замести в последната минута Бенжамен Гриво, вече изоставащ в анкетите, чиято кандидатура бе торпилирана заради публикувани видеозаписи от интимно естество.

Анес Бюзен обаче не е просто "парашутирана" в надпреварата. Родена е в Париж през 1962 г. - пристигнали от Полша през 1929 г., дядо ѝ и баба ѝ по майчина линия се настанили в работническия Двайсети район на френската столица.

Дъщеря на полски хирург ортопед, който на 15 години бил депортиран в Аушвиц, тя на свой ред избра медицинската професия: специализира лечение на левкемии и трансплантация на костен мозък.

Оглавила едва на 30 години интензивното отделение в хематологията на престижната болница "Некер", тя се изкачи по йерархичната стълбица, докато влезе в политиката с Еманюел Макрон, който през 2017 г. я назначи за министър на здравеопазването.

Борбата с цигарите, горещините в страната, проблемите с 11-те задължителни ваксини - тя бе калена в битки, още преди да дойде коронавирусът.

Но тази меломанка с еклектични вкусове - любител и на Бах, и на "Металика", остави на своя приемник една държавна болница, която все още е в криза и ропотът там продължава.

Изоставаща в анкетите, тя трябва да разчита на изненада или съюзи, за да грабне кметския пост.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа