Три жертви и 14 ранени във верижна катастрофа в тунела "Витиня"

Причината е сблъсък между бус и ТИР, около 50 коли и камиони се нанизват след тях

Жена и двама мъже загинаха, а поне 14 са ранени, петима от които тежко, при зверска верижна катастрофа в тунел "Витиня" на магистрала "Хемус" в посока Варна. Тежкият инцидент стана около 13.00 часа в четвъртък. Девет линейки са пристигнали на мястото на инцидента, както и специализирани автомобили на пожарната.

Според първоначалните данни на МВР причина за катастрофата е станал сблъсък между микробус и тежкотоварен камион, който е препречил шосето и в него са се нанизали около 50 автомобила, включително и десетина ТИР-а.

"Броят на автомобилите, участвали в тежката верижна катастрофа, е около 50, като 10 от тях са ТИР-ове. В тунела "Витиня" има разлято гориво, но това е следствие от катастрофата. Първопричината, най-вероятно, е удар между микробус и ТИР. ТИР-ът препречва пътя в тунела и назад започва верижна катастрофа", съобщи главният секретар на МВР Георги Костов пред БНР.

По думите му основната причина за тежката верижна катастрофа е несъобразена скорост и неспазване на дистанция. Между катастрофиралите автомобили е попаднала и линейка, превозваща донор за трансплантация към Велико Търново, която за щастие е била изведена от тунела след сблъсъка.

Заради инцидента движението по магистрала "Хемус" се отклонява още на излизане от София по стария път за Ботевград, който обаче не е в особено добро състояние. Колона от товарни автомобили се е образувала на магистрала "Хемус" от 26-ия километър до тунела "Витиня".

Водачите трябва да се съобразяват с усложнената обстановка и да се въоръжат с търпение, предупреждават от МВР. Вече е пуснато движението през тунела в посока Варна – София. В обратната посока движението ще остане блокирано по-дълго, докато не приключат процесуално-следствените действия.

Преди малко повече от година, на 3 септември 2014 г., в тунела "Витиня" стана друга тежка катастрофа с участието на два товарни и четири леки автомобила. Тогава един човек, затиснат в автомобила си, почина в линейка на път за болницата.

Споделяне

Още по темата

Още от България