Три жертви и изчезнала жена след пороите в Бургаско

Проблемни язовири в региона минаха под денонощен контрол

Мъж и две жени загинаха в нощта срещу сряда при наводнението в Бургаска област, причинено от поройните дъждове, а друга възрастна жена е в неизвестност.

И трите жертви са възрастни и трудно подвижни хора, които са живеели в селата Полски извор, Ливада и Равнец. Изчезналата жена и от село Черни връх.

Наводненията засегнаха осем села, както и южните квартали на Бургас. Свлачище е затрупало част от магистрала "Тракия".

Община Камено е в бедствено положение. Частично бедствено положение е обявено и в Бургас. На места в областта валежите вече надхвърлят 100 л/кв.м. Очаква се обаче до четвъртък дъждовете да спрат, съобщиха от екоминистерството.

Заради бедствието премиерът Бойко Борисов спешно изпрати в региона министрите на вътрешните работи Валентин Радев, на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и на околната среда и водите Нено Димов. Борисов увери, че се предприемат всички мерки за овладяване на ситуацията. Тежки машини на АПИ пътуват към най-засегнатите райони.

От икономическото министерство съобщиха, че седем каскадни микроязовира в област Бургас са със скъсани стени, но това не е причина за наводнението, тъй като те не могат да създадат приливна вълна. Съоръженията са едно под друго и късането на една стена води до преливането на следващия, обясни Милуш Кумчев, представител на държавната агенция, която отговаря за контрола на язовирите, пред БНР.

На проблемните язовири в Бургаско е назначен 24-часов контрол, съобщиха от икономическото министерство. Екипите на държавната агенция по метрология, която отговаря за водоемите у нас, постоянно обхождат седемте водоема със скъсаните стени.

На територията на община Камено преливат язовирите "Чанаджик" - 3 и 4, които съответно причиняват преливането на яз. "Чотората". Прелели са и водоемите "Овощна градина", "Кокичина могила" и "Санър дере". Всичките те са собственост на местната власт, но не са причина за жертвите, посочват от икономическото ведомстве.

Според областния управител на Бургас Вълчо Чолаков състоянието на двата големи язовира – "Ясна поляна" и "Ново Паничарево", е добро и няма опасност от тяхното преливане.

Имаме разрушени пътища, имаме разрушени къщи, много наводнени дворове, повредено имущество и конкретно в селата Черни връх, Полски извор, Ливада и Тръстиково, каца Чолаков.

Затворен е пътят за село Извор поради преливане на реката, както и пътят от Долно Езерово към село Братово. Непроходим е и пътят между селата Извор и Зидарово в община Созопол.

Река Велека продължава да прелива в село Кости, наводнен е площадът на селото. Пътят Бургас – Средец е затворен заради разрушен мост. В община Камено има разрушени пътни настилки. Достъпът до много от населените места е затруднен. В трите най-пострадали селища водата е започнала да се оттича, каза още областният управител на Бургас.

Заради свлечената кал на магистрала "Тракия" е затруднено движението. Под вода е и манастирът "Св. Богородица”, съобщи Нова телевизия.

По последна информация пет селища са без ток – това са селата Полски извор, Черни връх, Тръстиково, Резово и Синеморец.

В най-засегнатите райони са изпратени полицаи, които да дежурят и да пазят имуществото на хората.

Екипи на дирекциите "Социално подпомагане" в Бургаска област са в готовност да окажат подкрепа на пострадалите. След като се осигури достъп до засегнатите населени места и се направи оценка на щетите, социалните работници ще съдействат на пострадалите да подадат заявления за получаване на еднократната помощ от 325 лв.

Споделяне

Още по темата

Още от България