Три жертви взе сибирският студ обхванал Западна България

Рано сутринта минувачи откриха вкочанен 56-годишният бездомник Васил Кръстев край училище в Дупница. Следобед съселяни попаднаха на замръзнал дядо в отдалеченото от града село Кутугерци. Предполага се, че старецът е излязъл от дома си в отдалечения от общинския център район, но е паднал в преспите и така е загинал. Температурите в Дупница паднаха до минус 19.2 градуса.

Млада жена пък издъхна в преспите в Брезник. 37-годишната местна жителка била открита да лежи в безсъзнание в снега. Минувачи веднага я откарали в многопрофилната болница в Перник. Оказало се, че пострадалата е получила инсулт. Кръвоизливът е бил толкова силен, че лекарите не са имали шанс да я спасят.

В същото време бяха измерени пет отрицателни температурни рекорда в метеорологичните станции в страната в петък сутринта. Най-студено в България е било в Кюстендил, където температурата е паднала до минус 19.2 градуса, но точно там рекорд не е отчетен.

Рекорди са отбелязани за 14-ти декември в Драгоман (-17.8 градуса), Монтана (-11 градуса), Пловдив (-9.8 градуса) и в Ахтопол (-4.6 градуса). В София температурата е паднала до минус 13.6 под нулата.

За петък и събота сутринта е обявен оранжев код за опасност заради ниските температури в Перник и Кюстендил.

Жълт код е обявен за 15 области - София град, София област, Благоевградска, Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Ловешка, Великотърновска, Габровска, Русенска, Търговищка, Разградска, Шуменска и Силистренска.

През деня над страната ще е предимно слънчево с разкъсана средна и висока облачност. Температурите ще останат много ниски: около минус 7 до минус 4. В София максималната температура ще е около нулата.

Споделяне

Още от България