Трибуналът в Хага оправда югогенерала Момчило Перишич

Момчило Перишич

Международният трибунал за военните престъпления в бивша Югославия оправда на втора инстанция бившия началник на генералния щаб на югославската армия генерал Момчило Перишич, осъден на 27 години затвор за военни престъпления и престъпления против човечеството, извършени в Хърватия и в Босна и Херцеговина през 1993-95 г., предадоха информационните агенции.

Съдия Теодор Мерон нареди 68-годишният Перишич, един от основните сътрудници на бившия югославски президент Слободан Милошевич, да бъде освободен незабавно.

Перишич, който оглавяваше генералния щаб на югославската армия в периода 1993-98 г., на първа инстанция през септември 2011 г.. бе признат за виновен в убийства и подстрекаване към убийства, нехуманни действия, преследвания, нападения срещу цивилни в Сараево и Сребреница.

Той бе признат за виновен, че негови подчинени са извършили престъпни действия по време на обсадата на Сараево през 1993-95 г., а също в кървавите кланета в Сребреница през 1995 г. и ракетния обстрел на Загреб през май 1995 г.

Съдиите сметнаха, че той е знаел за готвещото се нападение срещу мюсюлманския анклав Сребреница в Босна, но не е предприел мерки, за да го предотврати и да накаже виновните.

Прокуратурата искаше за Перишич доживотен затвор, но не обжалва обявената от съдиите присъда. Защитата обаче обжалва присъдата, във връзка с което започнаха апелативни слушания.

Перишич се предаде доброволно на международното правосъдие на 7 март 2005 г., но не се призна за виновен по нито една точка от обвиненията. Съдебният процес срещу него започна на 2 октомври 2008 г.

Той твърди, че не не е знаел и не е отговорен за зверствата. ББС отбелязва, че освобождаването на Перишич може да възстанови вярата в неутралността на трибунала сред хората в Сърбия, доста разколебана след оправдателните присъди за хърватските генерали Анте Готовина и Младен Маркач през ноември миналата година.

Името на Перишич нашумя през март 2002 г., когато той, в качеството си на вицепремиер и ръководител на парламентарната комисия за отбрана и сигурност, бе арестуван от сръбските специални служби при предаване на секретни материали на генералния щаб на американски дипломат.

След няколко часа Перишич бе пуснат на свобода, а военната прокуратура на Сърбия повдигна срещу него обвинение в шпионаж.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?