Трибуналът в Хага осъди шестима босненски хървати за военни престъпления

Международният трибунал за военните престъпления в бивша Югославия осъди шестима босненски хърватски политически и военни лидери за преследване, прогонване и убийства на мюсюлмани по време на войната в Босна като част от план, подкрепен от лидерите в съседна Хърватия, за създаване на Велика Хърватия, в която да влезе и част от Босна и Херцеговина, предадоха световните агенции в сряда.

Шестимата бивши ръководители на самообявилата се етническа хърватска държава Херцег-Босна бяха осъдени като участници в колективно престъпно начинание, в което са били включени и тогавашният лидер на хърватите в Босна Мате Бобан, хърватският президент по това време Франьо Туджман, хърватският министър на отбраната Гойко Шушак и началникът на генералния щаб на хърватската армия Янко Бобетко, отбелязва Танюг.

Съдиите на трибунала заявиха, че милициите на Пърлич в Херцег-Босна са отговорни за етническо прочистване, убийства, изнасилвания и незаконно депортиране на мюсюлмани. Шестимата подсъдими бяха признати за виновни и за разрушаването на Стария мост в Мостар от османската епоха, чийто обстрел се превърна в символ на опустошенията на войната в Босна през 1992-95 г. по време на разпадането на Югославия.

Бившият премиер на Херцег-Босна Ядранко Пърлич бе осъден на 25 години затвор, бившият министър на отбраната Бруно Стоич, генералите Слободан Праляк и Миливой Петкович на 20 години затвор, командирът на военната полиция Валентин Чорич на 16 години затвор, а отговарящият за размяната на пленници Берислав Пушич на 10 години затвор.

По време на процеса бяха представени 10 000 доказателства, 145 свидетели на обвинението и 60 свидетели на защитата, а съдията чете присъдата и нейната обосновка над 90 минути. Цялата присъда с всички приложения съдържа 2700 страници.

В заключителните си пледоарии обвинението поиска от 25 до 40 години затвор, а защитата - освобождаването на шестимата подсъдими, които се предадоха доброволно на Международния трибунал през 2004 г. Времето, прекарано от тях в затвора на трибунала в Хага, ще бъде приспадното от окончателните им присъди.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани