Трибуналът в Хага повдигна обвинения към бившия македонски вътрешен министър

Международният трибунал за военните престъпления в Хага заяви, че е предявил последните обвинения за жестокостите, извършени по време на разпадането на бивша Югославия.

Говорител на главния прокурор Карла дел Понте каза, че последните обвинения са обявените във вторник срещу бившия македонски вътрешен министър Любе Бошковски и бившия висш полицейски представител в Македония Йохан Тарчуловски.

За десетте години откакто беше създаден, трибуналът за бивша Югославия, е предявил обвинения срещу около 155 души.

Но двама от най-търсените заподозрени - военновременните босненски сръбски лидери Радован Караджич и Ратко Младич - са все още на свобода.

Бошковски и Тарчуловски са обвинени във военни престъпления, включително убийство и неоправдани разрушения във връзка с ликвидацията на седем албанци в село Люботен , както и за случаи на малтретиране, се посочва в обвинителния акт, цитиран от АФП.

Двамата са обвинени, че са участвали в съвместно престъпно начинание, чиято цел е била незаконно нападение срещу цивилни в село Люботен без никакво военно оправдание между 10 и 12 август 2001 г., според обвинителния акт.

Според прокурора Йохан Тарчуловски е определил целите на нападението и е подбрал полицейските сили, които са участвали в нападението.

Любе Бошковски, който тогава е бил негов началник, е обвинен също за това нападение заради отговорността му като по-висшестоящ. Според прокурора той е бил в течение на извършените престъпления, но не е направил нищо, за да ги предотврати, нито да накаже извършителите.

Хърватия, където е задържан Бошковски, заяви, че е готова да го предаде на трибунала в Хага. Неговият бивш бодигард Тарчуловски бе арестуван от македонските власти и трябва да бъде предаден на Международния трибунал в скоро време, според говорител на македонското министерство на вътрешните работи.

Това е първият обвинителен акт, издаван от Международния трибунал, за престъпления, извършени в Македония по време на конфликта между македонските сили и албанските бунтовници през 2001 г., отбелязва АФП.

Споделяне

Още от Балкани