Трифонов към служебния кабинет: Защо помагаме на Северна Македония за пожарите

ИТН дава субсидията си на семействата на загиналите и пожарната

Трифонов към служебния кабинет: Защо помагаме на Северна Македония за пожарите

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов се възмути във фейсбук защо България помага на Северна Македония за гасенето на пожари, докато толкова пожари горят у нас. Той настоя незабавно да поискаме помощ от ЕС. Накрая Трифонов заяви, че ИТН ще дари половината от субсидията си на семействата на загиналите, а другата половина – на пожарната.

Трифонов написа това в четвъртък вечерта, когато всички избухнали у нас пожари вече са овладени, включително тези в хисарските села Старосел и Кръстевич и санданското Петрово, където загинаха двама лесничеи.

Служебният премиер Стефан Янев бе в Старосел, след като предишния ден отиде на блицконтрол в парламента да информира депутатите за ситуацията, а междувременно кабинетът предприе спешни мерки във връзка с бедствието.

Предложението да помогнем на Северна Македония бе отправено от президента Румен Радев на 3 август, преди да пламнат пожарите в Старосел и в района на Сандански. На 5 август стана известно, че големият пожар, който избухна в македонския град Пехчево, вече е на 2 километра от българската граница. Усложнената ситуация накара ръководството на Община Симитли да излезе с предупреждение към жителите на няколко непосредствено заплашени български села.

"Тежка е ситуацията в района между Делчево и Пехчево. Пламъците се разпалват допълнително от силния вятър. 2 километра е въздушната линия на пожара от границата и опасността огнените езици всеки момент да достигнат страната ни е изключително голяма", заявиха местните власти.

Обявената от България помощ от пет противопожарни автомобила пристигна в критичната зона край махала Пасяк в село Нов Истевник, в района на Пехчево.

Ето пълния текст на позицията на Слави Трифонов, публикувана във фейсбук:

"Ситуацията с пожарите на Балканите е изключително сложна. Прекрасно е да имаш добри съседи, които могат да се отзоват на помощ при нужда. Прекрасно е да си солидарен, да си добър и да си подкрепящ. Но не мисля, че когато твоята къща и къщата на съседа горят едновременно, ти трябва да отидеш да гасиш тази на комшията.

Чудесно е, че помагаме на Северна Македония и така е правилно, но до какво води това? У нас пожарникарите не достигат и с пожарите трябва да се справят горските служители.

Вчера, докато гасеше пожара в землището на село Петрово, загина горският служител Антон Гръбчев на 34 години, на когото днес предстоеше годеж. Докато гасеше пожара там, загина и друг горски служител - Валери Димитров на 48 години. Той остави деца и внуци.

Считам, че българската държава незабавно трябва да мобилизира целия си наличен състав, за да се потушат всички активни пожари у нас.

Считам, че българската държава незабавно трябва да поиска помощ от Европейския съюз, защото се оказа, че България не притежава летателна техника за потушаване на пожари. Оказа се, че за целта разполагаме само с един хеликоптер, но сме можели да пригодим още два. Тоест имаме три за цялата страна.

В тази ситуация българските пожарникари са истински герои. Герои са и всички доброволци и горски служители, които се борят със силата на огъня. Те са на терен, гасят пожарите и рискуват живота си. Ето защо, ние, от "Има такъв народ", ще дарим половината от скромната си субсидия от предния парламент на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" за допълнителни премии на всички български пожарникари, доброволци и горски служители, участващи в потушаването на пожарите. Това са 68 хиляди лева.

Останалите 68 хиляди лева от нашата държавна субсидия ние ще дарим на семействата на загиналите Антон и Валери. Парите не могат да бъдат утеха за скръбта на техните семейства, но могат да бъдат нашето признание за саможертвата и геройството на Антон и Валери.

Тези пари трябва да отидат за нещо добро, а това в момента е най-доброто."

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?