Трифонов: Няма да внасяме правителство за гласуване, отиваме на нови избори (видео)

Трифонов: Няма да внасяме правителство за гласуване, отиваме на нови избори (видео)

"Има такъв народ" няма да внесе проектокабинета си за гласуване в парламента, съобщи лидерът на партията Слави Трифонов във вторник, ден преди планирания вот. ИТН няма да подкрепи правителство с втория или третия мандат. Отиваме на нови избори, обобщи Слави Трифонов и допълни, че ИТН ще подкрепи Румен Радев за президент.

Макар и политически очакван, този ход създава конституционен проблем с финалната процедура по изпълнението на връчения мандат за правителство.

 

Трифонов направи обръщение по партийната телевизия 7/8 малко след като "Демократична България" (ДБ), а преди това и "Изправи се БГ! Ние идваме" (ИБГНИ) обявиха, че ще гласуват против проектокабинета на първата политическа сила "Има такъв народ".

ДБ и ИБГНИ предложиха на ИТН разговори за експертно правителство с къс хоризонт, съставено с третия мандат, стига той да не бъде връчен на БСП. Слави Трифонов отхвърли такъв вариант.

"Утре изобщо няма да предлагаме проектокабинет. Отиваме на нови избори. Няма да подкрепим нито партиите на статуквото, нито "Демократична България", нито "Изправи се БГ. Ние идваме", каза Трифонов, но не е ясно как ще стане това, след като в петък партията му връчи на президента изпълнен мандат.

По думите му ИТН е направила "всичко възможно, всички компромиси и жестове" към ДБ и ИБГНИ, за да подкрепят поектокабинета. "Но това не се случи заради поведението и в крайна сметка предателството на ДБ и ИБГНИ. Не е тежка тази дума, предателство е, когато някой те предаде", каза той.

ИТН ще подкрепи кандидата за президент Румен Радев и с нашата подкрепа ние се надяваме, че той ще стане президент още на първи тур, съобщи още Слави Трифонов.

Той благодари на всички, които "не се уплашиха да застанат заедно с нас с имената и лицата си".

Още когато лансира първото си проктоправителство (впоследствие оттеглено), ИТН заяви, че ако не получи подкрепа от протестните партии, се очертават нови предсрочни избори.

Макар и очакван, настоящият ход на Трифонов обезсмисли поставеното от БСП условие, че ще подкрепи ИТН, бъде сменен номинираният за вътрешен министър и вицепремиер Петър Илиев.

ДБ и ИБГНИ обясниха, че отказът им да гласуват еднопартийното правителство на ИТН не е свързан само с една или друга спорна фигура в него. Основният им аргумент е, че не са получили достатъчно гаранции, че няма да има влияние на ДПС в евентуалното управление. Те обаче предложиха с третия мандат да се състави правителство, базирано на служебното, което да работи следващите няколко месеца. В отговор зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов ги нарече "политически джендъри".

Избори 2 в 1 или два поредни вота тази есен?

От тук нататък възможността да се формира редовно правителство в 46-тото Народно събрание е само теоретична. Президентът е длъжен да връчи втория мандат на втората политическа сила ГЕРБ, която най-вероятно ще го върне незабавно, тъй като не може да събере мнозинство за правителство. Третият мандат не е задължително да отиде при третата по големина партия, но независимо дали президентът ще избере БСП, ДБ или ИБГНИ, този мандат също е обречен на провал, тъй като ИТН няма да го подкрепи, а ДБ и ИБГНИ няма да приемат подкрепа от ГЕРБ и ДПС.

При този сценарий дали изборите ще са 2 в1 зависи и от парламента, и от президента. Ако нито един от оставащите правителствени мандати не бъде изпълнен, преди да се разпусне, парламентът трябва да насрочи дата за президентските избори. От своя страна пък президентът трябва да издаде указ за насрочване на нов парламентарен вот.

По неофициална информация обаче Радев по-скоро не иска изборите да са 2 в 1.

В създалата се ситуация първата възможна дата за нови парламентарни избори е 17 октомври. За целта обаче връчването и връщането на следващите мандати и разпускането на парламента трябва да се проточи поне до 17 август. Причината – в конституцията е записано, че "избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното".

Всъщност новият вот не може да бъде значително по-рано от два месеца след разпускането на парламента, защото в Изборния кодекс първия конкретен срок за започване на организацията е 57 дни преди деня на вота. "Централната избирателна комисия определя условията и реда за образуване на избирателни секции извън страната, включително условията, реда и организацията за гласуване на българските граждани извън страната, не по-късно от 57 дни преди изборния ден", пише в закона.

Новите парламентарни избори обаче могат да се разтеглят във времето. Според конституцията президентът няма срокове, в които трябва да връчи първия и втория мандат, но има само ясно определени 7 дни, в които трябва да бъдат върнати, ако не бъдат изпълнени. За третия мандат обаче срокът за връчване е до седмица след връщането на втория.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?