Трифонов: Нямаме нужда от прокурори, които закрилят престъпленията

Всички замесени в побоя над протестиращи да бъдат "веднага арестувани" и "моментално осъдени"

Трифонов: Нямаме нужда от прокурори, които закрилят престъпленията

Лидерът на "Има такъв народ" Станислав Трифонов определи като потресаващи кадрите на полицейско насилие над протестиращи от юли месец миналата година. Отговорността за това е на тогавашния министър-председател Бойко Борисов и протестиращите са били прави да искат оставките на Борисов и главния прокурор Иван Гешев, написа Трифонов във фейсбук. Той поиска "всички замесени в това престъпление веднага да бъдат арестувани и моментално да бъдат осъдени".

Преди това съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов заяви във видеобръщение, че отговорността е е на "страхливеца Борисов и неговата маша Гешев". Евродепутатът от БСП Петър Витанов съобщи, щe сезира Комисията по правосъдие в ЕП заради кадрите с полицейско насилие срещу протестиращи.

"Кадрите са потресаващи и доказват като абсолютна истина всичко, което разказаха миналата година потърпевшите момчета, а и потърпевшото момиче, което се казва Цвети и което на кадрите се вижда как е снимано с телефон от един от полицаите", пише Слави Трифонов във фейсбук

"С белезници на ръцете и напълно беззащитни, тези български деца, отстояващи върховенството на закона и правото в собствената си държава, са бити зверски, унижавани и захвърляни като животни от хората, които би трябвало да олицетворяват върховенството на закона и правото. Изроди срещу Цвети. Изроди срещу децата, които си искат държавата. Тези кадри са били скрити от бившите управляващи. Но истината, рано или късно, излиза наяве и ГЕРБ и присъдружните им партии от "патриоти" не успяха да скрият зад колоните на Министерски съвет този брутален режим, в който сме живяли над 10 години". Режим, който пази властта си с бой", пише още Трифонов.

"Отговорността за всичко това е на тогавашния министър-председател Бойко Борисов. След случилото се зад колоните на Министерски съвет, той не обели нито една дума за битите деца, каза само, че се пролива кръв на полицаи. Не беше намерен нито един виновник за полицейското насилие, не беше осъден нито един", продължава лидерът на ИТН и припомня, че вътрешният министър Младен Маринов, пряко отговорен за полицейското насилие, днес е депутат от ГЕРБ.

"Депутат от ГЕРБ е и другият бивш вътрешен министър - Христо Терзийски, който пък е пряко отговорен за полицейското насилие над протестиращите през месец септември? Да, и той за награда е депутат от ГЕРБ, вместо в момента да отговаря пред закона за битите граждани и за бития журналист Димитър Кенаров."

"Всички замесени в това престъпление трябва веднага да бъдат арестувани и моментално да бъдат осъдени. Кадрите, които сега виждат бял свят, категорично доказват, че протестиращите са били прави. Те искаха Бойко Борисов завинаги да напусне българската политика и Иван Гешев да подаде оставка като главен прокурор. Ние нямаме нужда от главен прокурор и прокуратура, която за една година не е успяла да открие тези кадри и да повдигне обвинения на виновниците. Нямаме нужда от прокурори, които закрилят престъпленията срещу своите съграждани", казва Слави Трифонов и завръшва с думите: "Българите поискаха нормална държава с нормална прокуратура и понеже наистина го искат, вярвам, че тези кадри и тази несправедливост никога няма да се повторят".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?