Трифонов видя в санкциите подкрепа за промяна. Нинова иска осветяване, а ДБ - оставки

Трифонов видя в санкциите подкрепа за промяна. Нинова иска осветяване, а ДБ - оставки

Политическите реакции след обявените от САЩ санкции за корупция на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски и на бизнесмена Васил Божков стават все повече.

Шоуменът и лидер на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви, че "гражданското общество в България е в основата на вчерашната позиция". Според лидера на БСП Корнелия Нинова "такива обвързаности и корупционни схеми не могат да станат без политическа протекция". "Демократична България" пък поиска оставката на зам.-председателя на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков, който е третият санкциониран по "Магнитски".

"Всичко, което е написано в доклада на Министерството на финансите на САЩ, българското гражданско общество го знаеше много преди вчерашния ден и го изразяваше на площадите и улиците", написа Трифонов във Фейсбук.

Трифонов: Санкциите няма да променят страната ни, а обществото

Той припомни за протестите от 2013 година срещу назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС, както и за демонстрациите от миналото лято срещу главния прокурор Иван Гешев.

"Преди американския доклад, а именно през изминалата година, гражданското общество в България изрази по един категоричен начин нетърпимостта си към бруталната корупция във всички нива на държавното управление. Вчерашният американски доклад дипломатично посочва корупцията по най-високите етажи на властта и ролята на прокуратурата в покровителстването на тази корупция. Но тези чудовищни зависимости ги посочи по-рано самото българско гражданско общество. Нима забравихме, че над 200 дни хиляди български граждани в десетки градове у нас, а и в чужбина искаха оставката на главния прокурор и на онзи настоящ политически лидер?", посочи шоуменът.

Според него американските санкции не са друго, освен подкрепа към това, което вече изрази българското гражданско общество. "Те са протегната приятелска ръка от наш партньор. Въпреки това съм уверен, че дневният ред в България не се пише от докладите на нашите лоялни партньори, а от желанията и волята на българските граждани. И така ще бъде за в бъдеще. Не санкциите на САЩ ще променят страната ни, а събудилото се гражданско общество", пише още Трифонов.

Нинова за санкциите: Да се разкрият политическите ментори на този модел

"Истинското разследване трябва да покаже онези политически сили и фактори, които създадоха и поддържаха през годините този модел. Да се стигне докрай и да се разкрият политическите ментори на този модел", каза Нинова пред журналисти.

По думите ѝ действията на САЩ са сериозен принос за борбата с корупцията и паралелната държава в България.

"Актът, подписан от президента Байдън, поставя за нас три въпроса. Първо, защо трябва САЩ и все някой друг отвън да ни казва какво да правим? Очевидно, правоохранителните органи през годините не са си свършили работата, за да се получават отвън такива санкции. Вторият въпрос е към г-н Иван Гешев - на база на тези данни да започне мащабни разследвания на посочените случаи за корупция и този път да се стигне докрай. И третото, може би най-важното, този сигнал, изпратен от САЩ, не е просто антикорупционен, той е и политически", каза Нинова.

Искани оставки

От "Демократична България" пък припомниха, че за Желязков от години има съмнения, че е част от "мрежата за влияние на Сарая, не просто на Пеевски".

"Искаме оставката на корупционния офицер на влияние. Илко Желязков, подай си оставката веднага, стига си срамил държавата, стига си причинявал тази корупционна зараза", каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в живо излъчване пред Бюрото за контрол на СРС.

Според него цялата кариера на Желязков е описание на този модел - кадър на "Държавна сигурност", който минава през ключови позиции, като Държавния резерв, ДАНС, МВР и "Българския енергиен холдинг".

Иванов отново поиска оставката и на главния прокурор Иван Гешев. "Той носи институционалната отговорност за това, че е трябвало от САЩ да ни кажат неща, които тук се знаят", добави съпредседателят на ДБ.

Той подчерта, че самият Борисов призна по-рано в четвъртък, че не е казал на прокуратурата коя е "Мата Хари" – жената, снимала пачки и кюлчета в шкафчето на бившия премиер. "Разследване срещу Борисов няма, Гешев замиташе следите. Разследване срещу Желязков няма. Разследване за твърденията, които самият Божков правеше, затова че е давал подкупи няма. Разследване срещу Пеевски за множество скандали няма. И за всичко това отговаря Цацаров, първо, и след това Гешев", каза още Иванов.

По думите му американците "няма да ни свършат работата". "Те констатират факти, които ние отдавна знаем. Те го правят, защото виждат, че в България има гражданско надигане. Нашите действия трябва да продължат, ние трябва да си изчистим институциите, да ги отвоюваме от подобни революционни лейтенанти на Сарая и Доган", посочи той.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?