Сергей Игнатов предлага

Тригодишни програмни бюджети за висшите училища

Ректорите трябвало да пресмятат с колко ще поскъпва токът

Тригодишни програмни бюджети за висшите училища

Министърът на образованието и науката Сергей Игнатов обяви във вторник, че се обмисля промяна във финансирането на университетите.

Един от обсъжданите варианти е ректорите да предлагат на програмно-проектен принцип бюджет и да сключват договор с министерството, което по думите на Игнатов можело да става за период от три години.

“Ректорите ще представят програма и ще обявяват от какви средства имат нужда, за да се обучат даден брой студенти и да бъде осигурена материалната база във висшето училище. В прогнозата за бюджет, която ще представи даденото висше училище, трябва да бъде пресметнато как ще се променят цените на електроенергията и на топлоенергията за три години“, заяви Игнатов.

До момента не е ясно как за университетите ще бъдат определяни тригодишни бюджети, при положение, че и техните субсидии са част от държавния бюджет, който в крайна сметка се гласува от депутатите.

Освен този вариант имало още три-четири, около които обаче Игнатов не хвърли светлина.

“Вероятно ще минем на програмно-проектен принцип, защото съм убеден, че след няколко години министерствата у нас, както в много европейски страни, ще преминат на този принцип, заяви Игнатов, цитиран от БТА. Той отбеляза, че при този принцип всяка година “министърът ще доказва правото на съществуване на съответното министерство, на броя на работещите в него и на бюджета, който иска“.

“Ако бях ректор, веднага щях да приема програмно-проектното финансиране“, заяви Сергей Игнатов.

Той посочи още, че ректорите искат да има усреднен капацитет за висшите училища, "защото сега по закон се изпълнява целият им капацитет за прием, докато се раздуе балонът".

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?