Заради революционното въвеждане на компютърни програми в химическите изследвания

Трима американски учени са носители на Нобеловата награда за химия

Трима американски учени са носители на Нобеловата награда за химия

Трима американски учени печелят тазгодишната Нобелова награда за химия заради пионерските си разработки на компютърни програми, симулиращи сложни химически процеси и революционизирали научните изследвания в широк спектър – от лекарствата до слънчевата енергия, съобщи Ройтерс в сряда.

Кралската шведска академия на науките дава наградата от 8 милиона крони (1,25 милиона долара) на Мартин Карплус, Майкъл Левит и Арие Варшел, заявявайки, че тяхната работа ефективно е въвела химията в киберпространството.

"Учените поставиха основите на мощни програми, използвани за това за разберем и предвидим химически процеси. Компютърните модели, имитиращи реалния живот, се превърнаха в изключително важна част за напредъка на химията днес.

Химическите реакции протичат със скоростта на светлината; електрони скачат между атомните ядра, скрити за търсещите очи на учените. Нобеловите лауреати за химия за 2013 г. направиха въможно да се проследяват мистериозните пътеки в химията, като използват компютри. Детайлното познаване на химическите процеси прави възможно оптимизирането на катализаторите, лекарствата и соларните клетки", се казва в съобщението на академията.

Роденият в Австрия през 1930 година проф. Мартин Карплус работи в Харвардския университет и в университета Страсбург.

Роденият през 1947 година в Република Южна Африка проф. Майкъл Левит, гражданин на САЩ, Великобритания и Израел работи като биофизик и преподавател по структурна биология в Медицинския институт към Станфордския университет.

73-годишният проф. Арие Варшел, роден в Близкия Изток, гражданин на САЩ и Израел е изследовател в Университета на Южна Калифорния, Лос Анжелис.

"Ройтерс" добавя, че техните компютърни модели помагат да се разберат сложни химически процеси, като например пречистването на отпадъчни газове и фотосинтезата. Те помагат и при разработването на лекарства, фотосоларни клетки, автомобилни катализатори.

"Днес компютърът е толкова важен инструмент за химиците, колкото и епруветката", се казва в съобщението на академията.

Миналата година Нобеловата награда за химия беше присъдена на американците Робърт Лефковиц и Брайън Кобилка "за изследване на рецепторите на G-протеините", които "осигуряват способността на клетките да чувстват заобикалящата ги среда и да се приспособяват към нея", припомня БГНЕС.

Нобеловата седмица през 2013-та е вече 112-та по ред, но наградите по химия са се присъждали само 105 пъти. По различни причини не са раздавани награди през 1916, 1917, 1924, 1933 и 1940-1942 година.

Церемонията по награждаването ще е на 10 декември, когато се отбелязва годишнината от смъртта на основателя на престижното отличие Алфред Нобел. Носителят получава златен медал с изображението на създателя на наградата и диплома от ръцете на шведския крал, а на следващия ден фондация Нобел превежда и паричната част.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество