Трима американци получават тазгодишната Нобелова награда за медицина

Трима американски учени спечелиха Нобелова награда за медицина и физиология за 2009 година с откритието им как хромозомите са копират и предпазват от разпадане, съобщи Ройтерс.

Лауреатите на Нобеловата награда за медицина или физиология се определят от Кралския каролински медико-хирургичен институт в Стокхолм, Швеция, и се връчват от краля на Швеция на церемония в Стокхолмската концертна зала.

Елизабет Х. Блекбърн, Каръл В. Грайдър и Джек Шостак ще получат и наградата от 10 милиона шведски крони (около 1.4 милиона долара), съобщиха от медицинския институт.

Според института учените са решили основен проблем в биологията - как хромозомите могат да се копират напълно при клетъчното деление и как се защитават от израждане.

Нобеловите награди се присъжда от 1901 г. по волята на изобретателя на динамита Алфред Нобел.

Сред по-известните учени, получили Нобеловата награда за медицина, са Иван П. Павлов (Русия, 1904), Роберт Кох (Германия,1905), Александър Флеминг (Великобритания, 1945), Джордж Бидъл, Едуард Тейтъм и Джошуа Ледърбърг (САЩ, 1958) и други.

Миналата година Нобеловата награда за медицина или физиология беше присъдена на германеца Харалд цур Хаузен, както и на французите Франсоаз Баре-Синуси и Люк Монтание. Харалд цур Хаузен получи наградата за откриването на човешките папилома вируси, които предизвикват рак на шийката на матката. Франсоаз Баре-Синуси и Люк Монтание бяха отличени за откриването на ХИВ-вируса.

Споделяне

Още от