Трима арестувани за източване на ДДС

Двама мъже и жена са задържани при полицейска операция в София заради източване на ДДС, съобщи МВР в петък.

Целта на операцията е разкриване и документиране на дейността на организирана престъпна група, занимаваща се с източване на ДДС, лихварство и пране на пари, добавят от министерството.

По данни на разследващите, схемата е разработена и ръководена от собственика на няколко търговски дружества Р.Д. (47 г.), а осчетоводяването ставало под ръководството на съпругата му.

Освен срещу съпрузите досъдебно производство е образувано и срещу техен служител, който бил многократно осъждан. Срещу него има 14 заявителски материала за различни престъпления, сред които кражби, грабеж, противозаконно отнемане на автомобил, нарушаване на обществения ред и други престъпления. Излежал е и 6 ефективни присъди "лишаване от свобода" с продължителност от 4 години и половина до 10 месеца.

Полицията е претърсила пет адреса в столицата, от които са иззети счетоводни документи, над 10 компютърни конфигурации, над 50 касови апарата и големи парични суми.

Тече проверка за броя и стойността на недвижимата собственост, която задържаните

притежават, както и за произхода на средствата, с които тя е придобита. Според събраните данни към момента, управляваните от тримата фирми са натрупали над 5 милиона лева задължения към държавния бюджет.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?