Трима арестувани заради скандала с конското месо

Трима души са били арестувани в четвъртък  във Великобритания във връзка с набиращия сила скандал в Европа с продажбата на конско месо, представяно като говеждо, предадоха БТА и "Асошиейтед прес", позовавайки се на полицията.

Те са били задържани за предполагаеми измами в два обекта, проверени по-рано тази седмица от санитарните власти.

Двама мъже, на 64 и на 42 години, били арестувани в месокомбинат в Уелс. 63-годишен мъж бил задържан в кланица в графство Западен Йоркшър, Северна Англия.

Ареститедойдоха, след като британският хранителен регулатор съобщи, че от труповете на шест коня са били взети положителни проби за опасното за човека ветеринарно лекарство фенилбутазон.

Опасенията са, че канцерогенният медикамент може да се съдържа в хранителни партиди, продавани от известно време в Европейския съюз.

Междувременно френският министър на земеделието и хранително-вкусовата промишленост Стефан льо Фол съобщи, че правителството отнема лиценза на френската месопреработвателна компания "Спангеро", която беше обвинена, че съзнателно е продавала конско месо като говеждо, предаде ДПА.

Льо Фол направи съобщението на съвместна пресконференция с френския делегиран министър на потреблението Беноа Амон.

Разследването сочи, че "Спангеро" е продавала конско месо с етикети за говеждо, заяви Амон. По думите му компанията е знаела, че месото с етикет за говеждо може да е конско. Министърът допълни, че румънският доставчик, чието име е замесено в скандала, изглежда е действал добросъвестно.

Амон обвини френската компания в "икономическа измама". "Спангеро", чиято централа се намира в Югозападна Франция, е снабдявала френския производител на полуфабрикати "Комижел" с месо, използвано в замразена лазаня и други ястия, за които е било установено, че съдържат конксо.

"Спангеро" вече отхвърли отправените обвинения. Компанията потвърждава, че е направила поръчка за говеждо, което я е накарало да мисли, че е получила говеждо, и съответно е вярвала, че продава говеждо, надлежно етикетирано като такова, в съответствие с европейските и френските изисквания", се посочва в съобщениена фирмата.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят