Трима българи и македонец в ареста за кокаина от Боливия

Четирима са задържаните в България при операцията по разбиване на наркоканал за кокаин "Лунна светлина", съобщи МВР.

Заради подготвения трафик на 3 тона кокаин в ареста са организаторът на канала Боян Тодоров-Охлюва, шефът на фирма "Пълдин къмпани" Петър Марваков, и неговият бизнеспартньор от Садово Георги П. Четвъртият задържан е 38-годишният македонец Зоран В.

Фирмата на Марваков е използвана за посредничество между доставчика и лице, което е участвало в кокаиновия канал. Македонецът е поддържал връзка с боливийците, които са подготвяли изпращането на кокаин, прикрит в картофено пюре, според източници от спецслужбите. Като получател на пратката във Варна е била посочена пловдивската фирма "Пълдин къмпани.

Главният секретар на МВР съобщи, че българи са били обучени как да извлекат дрогата от пюрето в лаборатория в Пловдивско.

Очаква се в понеделник прокуратурата да поиска от Пловдивския съд да наложи постоянна мярка за задържане на четиримата след изтичането на 72-часовото постановление за арест. Днес са приключили разпитите на задържаните, водени от следователи от НСлС.

МВР подозира Доктора за връзки с наркоканала

МВР проверява Иван Тодоров -Доктора за участие в наркомрежата за трафик на кокаин от Боливия към България и Испания, съобщи високопоставен източник от вътрешното ведомство.

Организаторът на канала Боян Тодоров-Охлюва е влязъл в наркобизнеса, благодарение на контактите си с Иван Тодоров-Доктора, съобщи днес в. "24 часа". Охлюва е от Димитровград и е търгувал с цигари в схемите на Доктора, който според доклада на МВР за организираната престъпност контролира контрабандни канали. Официалният бизнес на Боян Тодоров бил внос на цитруси от Гърция и Македония.

Контакти между Доктора и Охлюва били засечени неотдавна от службите, твърди в. "Марица".

НСБОП е попречило на Иван Тодоров-Доктора да получи гражданство на Монако преди месеци заради данни в направление "Наркотици", припомниха антимафиоти. Заради това Доктора се жалвал в прокуратурата. Във взривената му кола на 18 април в София е намерен документ за проверката срещу висш офицер от НСБОП, подписан от военноокръжния прокурор Трендафил Трайков, писаха медиите.

По непотвърдени данни в момента Доктора е във Франция. Преди това той пътува до Европа и Южна Америка. Дрогата от Боливия е била предназначена за Испания и България, откъдето да поеме към Западна Европа.

Прокуратурата имаше намерение да издирва Доктора по старо дело за грабеж чрез Интерпол, но процедурата не е задвижена все още и името му не е сред търсените 8 българи чрез международната полицейска организация.

Споделяне

Още от България