Трима българи са блокирани в Ухан, но болни няма

Завърналият се от Пекин български ансамбъл е под наблюдение, болниците у нас са в готовност, въведен е засилен контрол на летищата

Трима българи са блокирани в Ухан, но болни няма

Към момента няма данни за засегнати български граждани от новия коронавирус (2019-nCov) в Китай, съобщиха в понеделник от Министерство на външните работи. Българското посолство в Пекин е в постоянен контакт с тримата наши сънародници в град Ухан като се обсъждат варианти за тяхното извеждане. Китайските власти препоръчват чуждестранните граждани да не напускат страната. По актуални данни от 20 януари на Националната администрация за миграция на Китайската народна република през 2019 г. българите в континентален Китай (без Хонконг, Макао и Тайван) са общо 373 души, от които 195 работещи и 134 учащи. Най-много българи има в градовете Шанхай и Пекин, както и в провинция Дзянсу.

Българският ансамбъл от Пекин се е върнал и е под наблюдение

Междувременно от Пекин се завърна българският ученически ансамбъл "Пролет" от Петрич, който бе поканен да участва в китайския новогодишния карнавал. Ансамбълът от 16 танцьори, четирима техни ръководители и трима представители на местната власт бяха в екипа, който трябваше  да представи страната ни на Световния карнавал в Пекин, който обаче бе отменен заради взетите противоепидемични мерки.

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев съобщи, че ансамбълът е бил посрещнат на летището, прегледан и са им били дадени указания как да действат при поява на симптоми. По думите му е малко вероятно те да са се заразили с новия китайски вирус, тъй като не са имали почти никакви контакти.

"Те почти никъде не са ходили, дори подаръците не са си взели, защото в Пекин всичко е било затворено. На влизане и излизане от хотела са били термометрирани. 14 дни ще бъдат под медицинско наблюдение и ще им бъде мерена температурата всеки ден. Получили са указания как да действат при развиване на симптоми, което е възможно, защото те отиват в район с обявена грипна епидемия", обясни Кунчев. При поява на симптоми ще бъдат изолирани в инфекциозното отделение на болницата в Петрич и ще им бъдат взети проби първо за вирусите, които към момента могат да се изследват.

Вирусът ще може да се доказва у нас след 3-4 седмици

За момента у нас няма възможност пряко да се доказва новия коронавирус, но до 3-4 седмици ще имаме, съобщи Кунчев. Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев съобщи, че са поръчани реактиви, с които ще може да се доказва заболяването.

"Вирусологичното изследване за доказване на новия коронавирус може да се докаже само при тежко болен човек с разгърната клинична картина. Материали за това изследавне в Националния център по заразни и паразитни болести ще бъдат пращани само от лекуващи лекари в интензивно отделение, където състоянието на пациента е такова, че има презумпция за това заболяване. Казвам ви го, защото днес вече имаме няколко десетки хора, които ходейки си по улиците на София, се сетиха, че могат да се изследват за новия коронавирус. Казвам го най-сериозно, защото дори колеги лекари си позволяват да пращат такива пациенти в националния център", каза Кантарджиев.

Засилен контрол на летището

От днес със заповед на здравния министър е сформирана оперативна междуведомствена работна група, която има за задача да следи разпространението на коронавируса 2019-nCoV, както и да предприеме мерки за ограничаване преноса и разпространение на вируса у нас. В нея са включени представители на здравните власти, медициски специалисти, Гранична полиция, МвнР и ДАНС, която обичайно съдействала за проследяване на контактни лица и информация за пристигащи.

Освен скрининг с измерване на температурата, рискови пътници се подлагат и на епидемиологична анамнеза за това къде са били и какви контакти са имали. Скрининг се прави на всички международни полети, като с повишено внимание властите се отнасят към дестинациите, от които най-често пристигат хора от Китай, а това са Москва, Истанбул, Лондон, Париж и Рим, обясни д-р Кунчев.

"Ако имаме съмнения, отделяме човек в медицинския пункт на летището, правим епидемиологична анамнеза къде е бил, какви контакти има, къде е пребивавал. Това са направили и с българския ансамбъл, който се върна от Китай", посочи той.

Болниците са в готовност

По думите на Кунчев всички болници с инфекциозни отделения в страната имат готовност да реагират в случай на пациенти със съмнения за новия вирус и да ги изолират.

Повишено внимание трябва да се обръща на спазването на санитарните мерки, за да се не допусне вътреболнична инфекция и заразяване на медицинския персонал.

Засега не се очаква масово разпространение на вируса в Еворпа

По думите на Кунчев засега очакванията са, че ще има отделни случаи на вируса в Европа, но не и масово разпространение.

"За момента, макар че не могат да се вадят някакви крайни заключения, смъртността от този вирус е 10%. За сравнение смъртността от близкоизточния респираторен синдром, който пак беше коронавирус и тръгна от камили, беше 30%. При него също имаше изнесени случаи в почти всички европейски страни и след това епидемията се самоограничи. Много вероятно е това да се случи и с новия коронавирус, само че никой не може да предрече", посочи Кунчев.

Оценката на Европейския център за контрол на заболяванията е, че бъдещо разпространение на вируса е е много вероятно, че заплахата за внос в Европа е на средно ниво и че засега мерките, които се прилагат са достатъчни.

По думите на Кунчев рисковото е вирусът да придобие по-висока патогенност и по-лесно предаване от човек на човек. "За момента предаването от човек на човек е дакозано, но трудно осъществимо. Досега няма случай някой, който е пътувал в един самолет с болен да се е разболял. Няма случай някой, който е работил заедно с болен в един офис да се е разболял. Има случаи на заразени хора, гледали болни вкъщи с много близък ежедневен контакт, с допир до човешки течности и т.н. Има и заразени медицински работници в Китай. Това е характерното и затова ние насочваме вниманието повече за предотвратяване на заразяване като се спазват хигиенните мерки в лечебните заведения", заяви Кунчев.

За момента благодарение на мерките, взети от Китай, възможността за износ на вируса е силно ограничена.

"Това е трети коронавирус, общо взето на всеки 10 години излиза вирус от животинския свят, като условията в Азия са подходящи заради високата концентрация на хора, пазари с живи животни. Това, съчетано с високите температура и циркулацията на вируси и в двете популации, е предпоставка за създаване на нова комбинации", коментира Кунчев.

Това, което е притеснително за момента, че не е ясен точния механизъм на предаване и все още неизвестните са много.

За предпазването от новия коровавирус действат същите предпазни мерки като при сезонния грип – висока лична хигиена, миене на ръце, ползване на децинфекциращи кърпички или спирт, избягване на контакт с болни и посещение на масови събирания. 

Споделяне

Още по темата

Още от България