Трима български евродепутати отсъствали при опита за отлагане на пакета "Макрон"

Трима български евродепутати отсъствали при опита за отлагане на пакета "Макрон"

Трима български евродепутати - Светослав Малинов (ЕНП/ДСБ), Николай Бареков(ЕКР/ББЦ) и Неджми Али (АЛДЕ/ББЦ), са отсъствали при гласуването на дневния ред на Европейския парламент (ЕП), който включва пакета "Мобилност". Само два гласа не достигнаха на противниците на промените, предвиждащи измененията в правилата за международните товарни превози. Страната ни беше против пакета, който придоби популярност като "пакета Макрон".

Във вторник сутринта Малинов обясни, че не участвал в гласуването, защото полетът му закъснял. Имало сирв в диспечерската и компютърната система на летището във Франкфурт.

"От 750 души 310 се оказаха в пленарната зала. Летището във Франкфурт беше пълно с колеги евродепутати. Цялата делегация от Литва закъсня. Имаше огромен проблем и в този всякакво гадаене е съвършено излишно", каза Малинов пред бТВ и подчерта, че винаги е бил против пакета.

В понеделник вечерта Бареков обясни, че не е участвал в гласуването „ЗА бизнеса на транспортните олигарси” и така подкрепя по-добрите условия на труд за българските работници.

"Изпълних волята на моите избиратели, пратили ме в Брюксел, да работя за подобряването на техните доходи, социално положение и условия на труд. Нека лобистите на транспортните олигарси, които финансират укриващия се в САЩ издирван от медиите политик, сега се поставят на мястото на един обикновен български шофьор на ТИР”, пише още той.

Засега Али не е обяснил отсъствието си от пленарната зала.

Желязков: Бесен съм от този резултат

"Резултатът е изключително разочароващ. Аз ще изляза от политическата коректност и ще кажа направо: Бесен съм от този резултат! И знаете ли защо? Защото ние имаме 17 члена от 700 в ЕП. Тези 17 души можеха да решат мача", каза министърът на транспорта Росен Желязков след гласуването

Той коментира отсъстващите български евродепутати, като подчерта, че само два гласа не са достигнали "да решим дефинитивно този въпрос".

"Отговорността да си депутат в ЕП е огромна, защото това може да реши съдбата на цял континент. Два български гласа не достигнаха, но те можеха да решат законодателен пакет в Европа", обясни Желязков.

По думите му резултатът от гласуването показва, че Европа е разделена. Дори в Европейския парламент, но България е единна в позицията си. "Това, че един, двама трима – не коментирам причините, може да са сериозни, може да са имали проблем", каза той. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?